Massaal protest tegen overwinning Loekasjenko

Lange gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf riskerend zijn tienduizend Wit-Russen zondagavond in Minsk de straat op gegaan om te protesteren tegen de overweldigende verkiezingsoverwinning van president Aleksander Loekasjenko....

Volgens de eerste uitslagen kreeg Loekasjenko ruim 89 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositieleider Aleksander Milinkevitsj zou slechts 3,8 procent hebben gehaald, de andere oppositiekandidaat Aleksander Kozoelin bleef onder de 2 procent. De opkomst was 92,6 procent.

Beide oppositiekandidaten spraken gisteren in een zware sneeuwstorm hun aanhangers toe op het Oktober-plein in het centrum van Minsk. ‘Het is één grote leugen’, sprak Milenkevitsj, ‘we zullen blijven vechten voor annulering van deze verkiezingen.’

De EU heeft gedreigd met nieuwe sancties in het geval van verkiezingsfraude en de Amerikaanse president George Bush noemt Aleksander Loekasjenko ‘de laatste dictator van Europa’. Maar Loekasjenko is niet onder de indruk van de internationale opinie.

De demonstranten scandeerden: ‘Milinkevitsj’ en ‘Lang leve Wit-Rusland’. Ze werden gadegeslagen door honderden politieagenten in uniform. In zijstraten stonden veertig geblindeerde bussen klaar met speciale politie, uitgerust met knuppels, wapens en schilden, zo meldde de onafhankelijke Russische radiozender Echo Moskvi.

Meer over