'Massa-executie van Syrische soldaten door islamisten'

Militanten van onder meer het Nusra Front, de Syrische tak van Al Qaida, hebben zeker 56 militairen van het Syrische leger geëxecuteerd. Dat gebeurde enkele dagen geleden, nadat de rebellen een vliegbasis in de noordwestelijke provincie Idlib hadden ingenomen. Daarover bericht het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Een Syrische strijder in gevecht met het Syrische leger in de provincie Idlib Beeld afp
Een Syrische strijder in gevecht met het Syrische leger in de provincie IdlibBeeld afp

De organisatie baseert zich op getuigenverklaringen en foto's die ze van de massa-executie hebben. Vliegbasis Abu al-Duhur werd vorige week veroverd op het Syrische leger. Het Nusra Front voert in het noorden van Syrië veel aanvallen uit met bevriende terreurgroepen.

Vrijdag heeft de Syrische luchtmacht volgens lokale activisten dertig aanvallen uitgevoerd op de archeologische woestijnstad Palmyra, die in handen is van IS. Het is de tweede dag op rij dat de luchtmacht IS-doelen in Syrië bombardeert. Donderdag bestookten Syrische gevechtsvliegtuigen Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

De luchtaanvallen op Palmyra behoren tot een van de zwaarste aanvallen sinds IS de stad in mei veroverde, zeggen activisten. Er zouden 26 mensen om het leven zijn gekomen. Onder de slachtoffers zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten ook twaalf leden van IS.

Gevechtsvliegtuigen van Moskou

Ondertussen voert Rusland de militaire steun op aan Syrië. Voorlopig blijft die steun voornamelijk beperkt tot extra wapenleveranties en het uitlenen van militaire adviseurs, maar er zijn ook aanwijzingen dat Moskou overweegt gevechtsvliegtuigen te sturen.

Vooral de aanleg van allerlei installaties op een luchthaven even ten zuiden van de havenstad Latakia baart het Westen zorgen. Het lijkt erop dat Moskou bezig is het vliegveld, waar moderne Russische T-90 tanks zijn gesignaleerd, om te bouwen tot een uitvalsbasis voor mogelijke luchtacties om het bewind van Assad in het zadel te houden. Tienduizenden doden De burgeroorlog in Syrië, die in maart 2011 begon, heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Schattingen lopen uiteen van 250 duizend tot 320 duizend doden. Vier miljoen Syriërs hebben het land verlaten, ruim zeven miljoen Syriërs zijn ontheemd in eigen land.

Meer over