Martins Indi kan niet koppen

PAUL ONKENHOUT

Catenaccio.nl twitterde maandag dat Wesley Sneijder de bal drie keer naar Robin van Persie heeft geschoten. Drie keer. In vier wedstrijden op het WK.

Dat leek mij sterk. Het is onwaarschijnlijk dat de aanvallende middenvelder van Oranje een van de twee aanvallers in de wedstrijden tegen Spanje, Australië, Chili en Mexico slechts driemaal heeft aangespeeld.

Volgens catenaccio.nl, een collectief dat voetbaldata verzamelt en verspreidt, is het toch zo. Corners en vrije trappen zijn buiten beschouwing gelaten, maar het punt is gemaakt: de samenwerking tussen Sneijder en Van Persie lijkt nergens op.

Dit is het WK van de data. Alles wordt bijgehouden of onderzocht. Na de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Duitsland werd, hoogst origineel, een graphic gemaakt van de hoeveelheid tweets waarin de woorden 'nazi' of 'nazis' voorkwamen. Vlak nadat Duitsland had gescoord werden wereldwijd per seconde 25 van zulke tweets verstuurd. Zo steek je nog eens wat op.

Cijfers zijn genadeloos. Ik ga hier geen pleidooi houden voor balbezit, voor je het weet ben je weer een romanticus die er medeschuldig aan is dat we drie WK-finales hebben verloren, maar wisten de realo's dat slechts één land, Iran (29,7 procent), in de groepsfase minder balbezit had dan Nederland (39,5 procent)? En dat Nederland de meeste overtredingen, 68, maakte van alle deelnemers?

Voor wie het raar vond dat Van Gaal tegen Mexico Janmaat verving door Verhaegh, schreef Thomas Boeschoten van catenaccio.nl een stuk waarin hij de 'passzuiverheid' van Janmaat behandelde. Die was beroerd tegen Chili: 53 procent. Kuijt (56 procent) deed het niet veel beter, maar slaagde er volgens de data-analisten wél in Robben en Sneijder aan te spelen.

De controle is strenger dan ooit. Als Youri Mulder in Studio Brasil beweert dat Bruno Martins Indi kopsterk is, zijn de onderzoekers er als de kippen bij om te melden dat de verdediger in Brazilië drie van de drie kopduels verloor. (Dit is echt gebeurd.)

Mart Smeets had in hetzelfde programma amper het hoge rendement van Mario Balotelli geprezen of op grond van cijfers werd vastgesteld dat de Italiaanse spits er voor het doel niet veel van bakte (Ook echt gebeurd.)

Dit seizoen versierde Arjen Robben in veertien wedstrijden op het WK en in de Champions League vijf strafschoppen. Dat is verdacht veel.

Hoeveel strafschoppen op dubieuze gronden werden toegekend, bijvoorbeeld na schwalbes, en hoe het bijvoorbeeld zit met het laatste geval, vertellen de onderzoekers er helaas niet bij. Dat zullen we zelf moeten doen.

undefined

Paul Onkenhout

schrijft tijdens het WK elke dag een column. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

undefined

Meer over