Martin Visser, slaapbankontwerper

Mart Visser bedoel je? Nee, Martín Visser...

Die verwarring komt de laatste tijd wel vaker voor. Nu modemerken als Armani, Gucci, Donna Karan en Joop! ook meubels maken, denken mensen meteen aan de Amsterdamse couturier Mart Visser als ze een meubelstuk van Martin Visser te koop aangeboden zien.

Aha, iets heel anders dus. Ja, en de meubelmaker is ook een halve eeuw ouder dan de modeontwerper. Martin Visser was bouwkundig tekenaar, werkte bij de Bijenkorf in Amsterdam, en ging in '54 voor stoffenfabrikant De Ploeg/meubelfabriek 't Spectrum werken.

Dolle boel, zijn meubels? Nou, Visser was in zijn jonge jaren een streng functionalist: hoe eenvoudiger, hoe liever. Zijn bekendste ontwerp is de kaarsrechte bank op ijzeren buispootjes, uit de late jaren vijftig. Ideaal voor kleinbehuisde mensen, want de bank eist niet veel plek op, en het zitvlak kun je onder de rugleuning uittrekken, waardoor het een comfortabel eenpersoonsbed wordt.

Een unieke bank? Nee, dat niet, want Vissers tijdgenoot Gijs van der Sluis maakte net zo'n soort rechte slaapbank.

Maar wel een typisch Nederlandse bank? Nee, zelfs dat niet. In Italië hadden ze ook zo'n soort bank, en de Amsterdamse designwinkel Bebob (www.bebob.nl), waar ze een wachtlijst hebben voor een tweedehands Visser-bank, is nu ook een Zwitserse variant op het spoor.

En meneer Visser zelf? Zijn ontwerpen zijn door de jaren heen steeds barokker en groovier geworden. Hij was ook nog even conservator moderne kunst in Museum Boijmans-van Beuningen in Rotterdam.

Was er ook niet iets over Martin Visser

in het Haagse Gemeentemuseum? Nee, dat

is nou weer Mart Visser.

Meer over