Martin Indyk leidt onderhandelingen Israël en Palestijnen

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël, Martin Indyk, gaat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen leiden. John Kerry heeft de diplomaat benoemd tot speciale gezant, zo meldt persbureau Reuters.

Redactie
John Kerry en Martin Indyk tijdens een persconferentie. Beeld afp
John Kerry en Martin Indyk tijdens een persconferentie.Beeld afp

In een verklaring heeft Indyk - momenteel werkzaam voor Brookings Institution, een denktank in Washington - aangegeven dat hij gelooft in vrede tussen Israël en de Palestijnen, al sprak hij van 'een tot nederigheid stemmende uitdaging'.

Volgens Kerry, die de benoeming van Indyk vandaag bekendmaakte op een persconferentie, zullen de beide partijen voor 'moeilijke keuzes' komen te staan, maar zal niettemin worden gezocht naar 'redelijke compromissen'.

'Het is geen geheim dat hervatting van het proces moeilijk zal zijn. Als het makkelijk was, dan zou het al lang geleden gebeurd zijn', aldus Kerry.

Startsein
De verwachting is dat Kerry vandaag of morgen het officiële startsein geeft voor de hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in Washington. Voorafgaand aan het overleg stemde het Israëlische kabinet zondag in met de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen.

Meer over