Martin Garrix is er voor alle leeftijden

Een paar dagen na zijn bekroning door DJ Magazine tot beste dj van de wereld staat de twintig jarige Martin Garrix in een volle Amsterdamse RAI. Het is de dag na zijn 'gewone' nachtelijke set, ook voor tienduizenden danslustigen, maar op deze zaterdag is ook iedereen beneden de achttien welkom.

DJ Garrix in de RAI. Beeld anp
DJ Garrix in de RAI.Beeld anp

En dus is de immense RAI volgepakt met kinderen vanaf een jaar of tien, beperkt de barvoorraad zich tot water en cola en begint Martin Garrix niet om één uur 's nachts maar om precies zeven uur. De sfeer is ook zonder drank en drugs geweldig. Duizenden telefoontjes gaan de lucht in als Garrix Together inzet. Zoals de meeste van zijn hits begint het als een rustig liedje, dan barst de beat los en drapeert Garrix er met synths een pakkende melodielijn overheen.

Visueel kabaal

Na een minuutje wordt er al vuur de lucht in geblazen. Die vlammenwerpers zullen vervolgens overwerk verrichten. Ook met confetti wordt niet zuinig gedaan. Garrix danst en springt achter, en na tien minuten al op zijn tafel. Waar veel dj's langzaam een spanningsboog bouwen is dat in EDM, waar Garrix inmiddels 's werelds populairste vertegenwoordiger van is, anders. Iedere paar minuten is er een climax die ook gepaard gaat met veel visueel kabaal. Prettig voor de jongsten in het publiek met een kleine attentiespanne.

Maar houdt Garrix het wel zo lang dit jonge publiek te boeien? Wat doet die microfoon op dat podium, die af en toe even door een technicus wordt gecontroleerd? Zal Garrix' vriend Justin Bieber misschien komen zoals her en der gefluisterd werd? Nee, geen Bieber. Garrix doet alles op eigen kracht en weet met handig afwisselen van eigen hits (Animals krijgt het meeste bijval) en citaten van Daft Punk en de Chemical Brothers zowel de kinderen als hun ouders meer dan twee uur te amuseren.

undefined

Jong en uitzinnig publiek. Beeld anp
Jong en uitzinnig publiek.Beeld anp

Brug tussen pop en dance

Als hij tegen half tien zijn nieuwste wereldhit In The Name Of Love aankondigt doet hij dat, zoals de meeste keren dat hij het publiek toespreekt, in het Engels. Best vreemd in een zaal voor Nederlandse kids, maar ook wel logisch voor een artiest die het grootste deel van zijn tijd op buitenlandse podia doorbrengt. Te hopen is dat hij ondanks zijn rijzende wereldfaam ook een beetje voor Nederland behouden blijft. Want Garrix is echt een fenomeen dat op slinkse wijze een brug heeft geslagen tussen pop en dance. Zijn optreden is ook meer een aaneenschakeling van hits en liedjes dan een aaneengesloten dj-set. Maar het geluid is perfect, de lichtshow overweldigend en Garrix een innemend gastheer. Niet zo gek dat de hele wereld voor hem valt.

Garrix in actie. Beeld epa
Garrix in actie.Beeld epa
Meer over