Mars voor Napster draait uit op flop

De 'mars op Washington' van Napster is uitgedraaid op een flop. De muziekruilbeurs op internet, die verwikkeld is geraakt in juridische procedures, had zijn fans opgeroepen massaal naar Washington te komen voor een hoorzitting van de Justitie-commissie van de Senaat....

Napster-topman Hank Barry pleitte dinsdag voor de commissie van de Amerikaanse Senaat voor het invoeren van een licentiesysteem voor internetsites die het gebruikers mogelijk maken muziek te downloaden. Op die manier hoopt Barry de geplaagde internet-ruilbeurs voor muziek, die dreigt te bezwijken onder een reeks processen, een tweede leven te geven.

De interim-manager van Napster verwees naar het vergunningenstelsel voor radiostations. Daarin is opgenomen dat de stations een deel van hun opbrengsten moeten afdragen aan de muziekindustrie en belangenverenigingen van artiesten. 'Het internet heeft behoefte aan een simpele en eenvormige oplossing, niet aan nog tien jaar procederen', aldus Barry.

Napster is nog steeds verwikkeld in een proces dat de grote muziekproducenten hebben aangespannen wegens schending van de auteursrechten. Volgens hen zijn zij daardoor miljarden guldens aan royalties misgelopen. Vorige maand kreeg de internetdienst van de rechter de opdracht een filter aan te brengen, zodat er geen liedjes waarop auteursrechten berusten via Napster kunnen worden geruild.

De muziekindustrie klaagt echter dat veel van de 675 duizend titels die Napster volgens haar niet meer mag aanbieden, toch nog steeds gratis kunnen worden gedownload. Napster-fans proberen het filter te omzeilen door songs en artiesten een iets veranderde naam te geven, zodat die na enig zoeken toch kunnen worden opgehaald. Volgens Napster is het echter ondoenlijk voor het bedrijf ook die liedjes uit het systeem te halen.

Het internetbedrijf kreeg op de hoorzitting bijval van Don Henley (ex-Eagles) en rapper Chuck D, die betoogde dat diensten als Napster artiesten juist in staat stellen zich aan de wurggreep van de muziekindustrie te onttrekken.

Volgens Hillary Rosen, het hoofd van de Recording Industry Association of America (RIAA) waarin de muziekindustrie is verenigd, heeft het 'gratis weggeven van iemands muziek zonder zijn toestemming' zijn langste tijd gehad. Sinds de uitspraak van het Hof in San Francisco is het aantal gebruikers van Napster met zeker een kwart gedaald.

De kwestie is in een heel ander licht komen te staan doordat drie muziekgiganten - AOL Time Warner, EMI en Bertelsmann - deze week plannen onthulden om zelf MusicNet te beginnen, dat via internet muziek aanbiedt.

Opvallend is dat Bertelsmann vorig jaar Napster juist overnam om er een betaalde dienst van te maken. Mogelijk zal dat nu gebeuren door Napster via MusicNet een vergunning te verlenen.

Meer over