nieuws

Marokko vanaf 15 juni weer open voor buitenlandse reizigers

Marokko opent vanaf 15 juni de grenzen voor reizigers uit het buitenland. Zowel vliegvelden als havens gaan weer open. Reizigers moeten wel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of een negatieve PCR-test overleggen.

Mensen op straat in Marrakesh.  Beeld AFP
Mensen op straat in Marrakesh.Beeld AFP

Marokko was lange tijd grotendeels afgesloten van de buitenwereld. Reizigers uit Nederland mochten het land niet in en de Marokkaanse regering had alle rechtstreekse vluchten tussen Marokko en Nederland opgeschort. Ook met de ferry was reizen naar Marokko niet mogelijk. De strenge reisbeperkingen golden voor ongeveer vijftig landen.

De Rijksoverheid classificeert Marokko nog steeds als een hoogrisicogebied en adviseert er niet naartoe te reizen als dat niet noodzakelijk is. Bij terugkomst hebben reizigers een negatieve PCR-test nodig en geldt het dringende advies in quarantaine te gaan.

Vorige maand versoepelde Marokko de reisbeperkingen enigszins, door Marokkanen die gestrand waren in het buitenland weer het land binnen te laten. Nu heeft Marokko twee lijsten met landen opgesteld, ‘A’ en ‘B’. Op lijst ‘A’ staan landen met ‘positieve indicatoren’ voor de beheersing van het virus. Nederland staat op deze lijst. Op ‘lijst B’ staan landen met hoge besmettingscijfers of gebrek aan betrouwbare data. Reizigers uit die landen hebben speciale toestemming nodig van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De lijsten worden elke twee weken bijgewerkt.

Bij het begin van de pandemie greep de Marokkaanse overheid snel en resoluut in. Op 19 maart 2020 werd de noodtoestand uitgeroepen, een maatregel die steeds opnieuw werd verlengd. Sinds vorige maand is Marokko bezig met het versoepelen van de coronamaatregelen. Het dalend aantal besmettingen en het tempo van de vaccinatiecampagne zijn daarvoor de belangrijkste redenen. Inmiddels zijn 5,9 miljoen van de 36,5 miljoen inwoners volledig gevaccineerd.

Meer over