Marokkanen pakken zelf overlast aan

De aanpak varieert van klappen geven, afvoeren, terugsturen, gedwongen aan het werk tot acute psychiatrische behandeling, waarvoor dan wel meer subsidie moet worden vrijgemaakt....

De vergadering volgde na de onrust in de stadsdelen Slotervaart en Oud-Zuid, waar afgelopen weken ternauwernood grotere rellen konden worden voorkomen. Ook in de andere stadsdelen heersen spanningen als gevolg van wangedrag door overwegend Marokkaanse jeugd.

De meeste zorgen baren de honderden gedragsgestoorde veelplegers, die het volgens enkele jongerenwerkers verzieken voor de rest. Een van de begeleiders beklaagde zich erover dat de overheid te weinig onderneemt om deze knapen voor langere tijd van straat te halen. Burgemeester Cohen erkende vorige week al dat er veel te weinig opvangplaatsen zijn voor deze groep en dat de overheid vooralsnog geen raad weet met deze zogenoemde harde kern.

Met naam en toenaam – mede daarom bleven de duren dicht voor buitenstaanders – werden families besproken die niet slagen hun kinderen in het gareel te houden of ze juist opzetten tegen de Nederlandse samenleving. Het betreft 12- en 13-jarige jongens en meisjes die zich zowel op school als op straat misdragen jegens joden en homoseksuelen.

Een deel van de bijeenkomst werd bijgewoond door burgemeester Cohen. Opmerkelijk waren de harde oplossingen die verscheidene Marokkaanse woordvoerders na afloop voorstelden. ‘Er wordt veel te soft opgetreden. Er zijn veel groepen bekend die worden gestuurd door twee of drie gekken. Het is echt te gek dat die straffeloos hun gang kunnen gaan.’

Meer over