Marokkaanse Schans

Toen zaterdag dagblad Trouw met de melding kwam dat de sharia is uitgebroken in een verveloos stukje Den Haag, viel de vergeten politicus in dankbaarheid op zijn knieën. Hij twitterde: 'Morgen werkbezoek aan sharia-driehoek Haagse Schilderswijk', en deed de iPad uit. Zo, nu wachten op de cameraploegen die iets nieuws zoeken nu er bij het slootje niet veel meer te beleven valt.

En zo kwam het dat Geert Wilders gisteren als vanouds waadde door de aandacht. Heel even maar, want na een kwartiertje haastte hij zich terug naar veiliger oorden om 'welgeteld 1 autochtone NL-er tegengekomen' te twitteren - nou ja, plus die veertig journalisten en het half dozijn beveiligers dan.

Wel balen dat Lodewijk Asscher hem dinsdagochtend voor was geweest. En zaterdagochtend had de halve Haagse gemeenteraad er al ostentatief rondgehangen.

Toen een paar jaar geleden de bewoners van het gebiedje tussen de Vaillantlaan, de Hoefkade en de Parallelweg actie voerden tegen hun verhuurder, was het stukken stiller rond de buurt. Haag Wonen baatte woningen uit waar decennia aan achterstallig onderhoud was ontaard in lekkages, schimmel, wrakke balkons, asbest en scheuren in de muren. Wie er wel was al die tijd, zonder mankeren: de SP. De SP deed al jaren geleden onderzoek naar wensen, problemen en radicalisering in de Schilderswijk, en assisteerde de bewoners van de Vergeten Driehoek bij het afdwingen van huurverlaging en een sloop- annex vernieuwingsplan voor de minst bewoonbare huizen.

Aan de noden van de wijk waren ministers, cameraploegen, veertig journalisten en Kamerleden al die tijd tamelijk onaangedaan voorbij gegaan. Ze konden ervan weten: er liggen rapporten, Sadet Karabulut stelde Kamervragen en dat er in een wijk met een moskee en een hindoeschool best veel bruine mensen wonen, kan geen verrassing zijn. Maar wakker schrokken ze pas toen Trouw zaterdag keiharde bewijzen opvoerde dat het kalifaat zich definitief in Nederland heeft gevestigd: Er is een hond bedreigd! Je mag er geen alcohol drinken op straat, nou ja dat mag op last van de burgemeester in het hele centrum niet, maar hier wordt dat serieus genomen! Er is weleens iets tegen een meisje met een spagettibandjesjurk gezegd! De politie is een keer weggestuurd bij een opstootje, of nou ja ze hebben zich niet laten wegsturen maar dat kan zomaar een keer wél gebeuren! Dan zijn openbare stenigingen niet ver weg meer.

Een paar jaar geleden was het Slotervaart. Een beetje politicus op zoek naar street cred moest erheen, om in eigen persoon de verschrikkingen die zich daar voltrokken tot zich te nemen. Er waren weleens auto's in de fik gevlogen, Samir A. en Mohammed B. hadden er ooit op school gezeten en het scheen er ook anderszins levensgevaarlijk te zijn. Tout Den Haag - de toenmalige premier en het halve kabinet incluis - stond in de rij om af te reizen naar het getto.

Toen trof ik Martin Bosma, de man achter de oneliners van Geert Wilders, nog snikkend van de lach aan achter zijn bureau. 'Volslagen belachelijk', hikte hij toen over de getto-tours. Politici die zo'n publieke trip naar een Marokkanenbuurt maken, zei Bosma toen, 'is als die Nederlandse toeristen die in New York een bustour naar Harlem maken. Dit is de Zaanse Schans voor politici.'

Lang niet meer zulke wijze woorden gehoord.

undefined

Meer over