NieuwsArrestatie Hajar Raissouni

Marokkaanse journaliste opgepakt wegens abortus

De arrestatie van een journaliste heeft in Marokko geleid tot een rel. De 28-jarige Hajar Raissouni wordt verdacht van seks buiten het huwelijk en van abortus – verboden praktijken in Marokko. Sympathisanten vermoeden echter dat zij is opgepakt vanwege haar berichtgeving over de protestbeweging in de Rif en om haar streng-islamitische oom in diskrediet te brengen.

Hajar Raissouni. Beeld Facebook
Hajar Raissouni.Beeld Facebook

De nationale vakbond voor de Marokkaanse pers (SNPM) sprak zijn ‘diepe bezorgdheid’ uit over de zaak. Hajar Raissouni bezocht afgelopen zaterdag samen met haar toekomstige echtgenoot een gynaecologische kliniek in Rabat. Toen ze naar buiten kwamen, werden ze aangehouden door de politie. Ook de gynaecoloog, een verpleegster en een secretaresse werden gearresteerd. De journaliste riskeert een celstraf tot 2 jaar, de gynaecoloog kan zelfs 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Ze moeten op 9 september voor de rechter verschijnen.

Aanvankelijk ontkende de advocaat van Raissouni dat er sprake was geweest van een abortus. Raissouni zou last hebben gehad van hevige bloedingen, en dat zou de ingreep van de gynaecoloog rechtvaardigen. Die versie bleek in de loop van de week niet meer houdbaar.

Toch vermoeden veel Marokkanen dat de werkelijke reden van de aanhouding niet een abortus is. Hajar Raissouni werkt bij de Arabischtalige krant Akhbar Al Yaoum: een krant die gelieerd is aan de islamisten, en die bekend staat om zijn kritische houding ten opzichte van de Marokkaanse staat. De hoofdredacteur van die krant, Taoufik Bouachrine, werd eerder veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag op de werkvloer. Raissouni schreef onder meer over de opstand in de Rif, en interviewde protestleider Nasser Zafzafi, die inmiddels is veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. Volgens sommige Marokkanen is dit de reden dat de zedenpolitie het op Raissouni had voorzien.

Moslimbroederschap

Een andere theorie is dat de journaliste is gearresteerd om de islamisten een loer te draaien. Hajar Raissouni is het nichtje van Ahmed Raissouni - een bekende Marokkaanse theoloog, momenteel voorzitter van de geestelijken van de Moslimbroederschap, voorheen leider van de ideologische beweging achter de Partij voor de Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD). Die partij won de laatste verkiezingen en vormt een bedreiging voor de tolerante islam die in Marokko staatsgodsdienst is. Het feit dat een meisje uit zo’n strenggelovige familie abortus zou hebben laten plegen, moet aantonen hoe hypocriet de islamisten zijn.

Het is niet voor het eerst dat ophef ontstaat rond ‘onzedig’ gedrag van islamisten. Zo bleek een PJD-politica begin dit jaar zonder hoofddoek op de foto te zijn gegaan bij de Moulin Rouge in Parijs. Ook twee streng-islamitische geliefden die werden betrapt op seks, zagen hoe hun escapade breed werd uitgemeten in de openbaarheid.

Hajar Raissouni krijgt inmiddels steunbetuigingen uit diverse hoeken. ‘Ik verklaar hierbij mijn absolute solidariteit met de journaliste Hajar Rassouni en ik beloof haar dat ik bij haar huwelijk aanwezig zal zijn’, liet voormalig PJD-premier Abdelilah Benkirane weten. De journaliste zou op 14 september gaan trouwen met haar vriend. De kritische prins Moulay Hicham, neef van koning Mohammed VI, ziet de aanhouding als ‘een aantasting […] van onze islamitische traditie’ om discreet te zijn over ‘persoonlijke zaken van burgers’.

Meer over