Marokkaanse huwelijken

De Marokkaanse cultuur kent een rijke feesttraditie, schrijven Chadia Dahraoui en Latifa Loukili in hun kookboek De keuken van Chadia en Latifa (Spectrum 29,50 euro)....

De gescheiden feesten zijn volgens Cadia en Latifa juist extra leuk en bijzonder omdat de vrouwen zich prachtig aankleden, opmaken en dan gaan dansen, wat ze in het bijzijn van vreemde mannen nooit zullen doen. Dat zal de radicale imam Ahmad Salam en zijn collega's van de Ahl as-Soennah deugd doen.

Het kookboek is opgehangen aan feestdagen, waarvan de Marokkaanse gemeenschap er heel wat heeft zodat ze soms elke weekeinde wel wat te vieren heeft. Zo komen er speciale feestrecepten aan bod voor het geboortefeest, de besnijdenis, de bruiloft, de vastenmaand, het suikerfeest, het offerfeest en de bedevaart naar Mekka.

We leren uit het boekje dat niet álle Marokkaanse meisjes uitgehuwelijkt worden, maar dat de ouders wel heel vaak een geschikte kandidaat voor hun dochter zoeken. Daarbij legt de vader de contacten.

De Koran schrijft nergens voor dat een meisje moet gehoorzamen aan de wil van de vader, de vader zal altijd vragen of het meisje echt met deze man wil trouwen. Er wordt vrouwen vaker naar hun mening gevraagd. Marokkanen trouwen altijd voor de Marokkaanse wet. Hun huwelijk is namelijk niet geldig als ze alleen voor de Nederlandse wet zouden trouwen en is verder ook in strijd met de islamitische wet.

Wanneer het bruidspaar naar het Marokkaanse consulaat in Amsterdam gaat (daar vinden de huwelijken plaats) wordt het meisje gevraagd of ze vrijwillig of gedwongen trouwt en in het laatste geval gaat het niet door, vermelden Chadia en Latifa er keurig bij. Wat er niet in staat is dat de islamitische wet vrij gemakkelijk verstoting van de vrouw door de man mogelijk maakt. Marokkaanse vrouwen die in Nederland wonen en dan nog een redelijk en zelfstandig bestaan willen houden, moeten zich vervolgens ook voor de Nederlandse wet laten scheiden. Daar werken Marokkaanse mannen - zacht gezegd - niet altijd aan mee. Toch maar een feestrecept: Dejej bel marqa (kip met bouillon).

Neem voor vier personen vier stukken kip, bak die tien minuten in wat olie en wat langer als u de (middelgrote) kip heel laat. Voeg er een gesnipperde ui, 8 fijngehakte takjes peterselie, 8 takjes fijngehakte koriander en een geperst teentje knoflook aan toe en bak het geheel nog vijf minuten. Daarna 500 ml water en een kippenbouillonblokje toevoegen.

Pan afdekken en 40 minuten op laag vuur laten sudderen. Af en toe de stukken omdraaien. Schik de gare kip op een grote schaal en giet de bouillon erover. Geef er brood en salade bij.

Meer over