'Marinier mishandelde Somaliër van elf jaar'

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

DEN HAAG - Een bemanningslid van het marinefregat Tromp heeft mogelijk een 11-jarige Somalische getuige mishandeld. De jongen was met een groep aangehouden op een vissersboot op verdenking van piraterij.

De mogelijke mishandeling kwam woensdag ter sprake tijdens een regiezitting in het hoger beroep van negen Somaliërs. Zij zijn eerder veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor piraterij.

De advocaten Michiel Pestman en Göran Sluiter spoorden in augustus getuigen op in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Ze zouden kunnen verklaren dat de negen veroordeelden geen piraten zijn, maar een vissersboot juist wilden beschermen.

De jongste getuige verklaarde tegen de twee advocaten dat hij op het fregat Tromp is mishandeld door een Nederlandse marinier. Het bemanningslid zou een donkere huidskleur hebben en op zijn arm een tatoeage van een vrouw. Sluiter: 'De jongen die destijds 11 jaar was, verklaarde tegen ons dat hij er steeds werd uitgehaald voor verhoor omdat hij de jongste was.'

De beschuldiging is niet inhoudelijk besproken tijdens de zitting, maar de president van het Hof heeft wel onderzoek gelast van het Openbaar Ministerie en de marechaussee.

Ook bedankte het Hof de twee advocaten omdat ze er in Somalië in waren geslaagd een aantal getuigen en hun telefoonnummers op te sporen. Die zoektocht, met toestemming van het Hof, kostte 23.000 euro.

Het Openbaar Ministerie vindt echter dat de twee advocaten over de schreef zijn gegaan. Ze mochten de getuigen weliswaar opsporen, maar niet ook verhoren, zei de advocaat-generaal woensdag in het Haagse Paleis van Justitie.

Het Hof vindt het niet nodig om ook de tolk/onderzoeker te ondervragen die de advocaat heeft geholpen met de zoektocht. De rechter-commissaris gaat met het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen hoe de getuigen kunnen worden gehoord: in Somalië, in Nederland of, als het echt niet anders kan, telefonisch.

undefined

Meer over