Marineman Buis voorgedragen als hoofd BVD

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken heeft vice-admiraal Nico Buis voorgedragen als nieuw hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). De marineman wordt de opvolger van A....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Buis is nog tot september 1995 bevelhebber van de zeestrijdkrachten, daarna gaat hij met pensioen. De 57-jarige stamt uit een koopvaardijgeslacht uit Voorburg. De eerste twintig jaar van zijn werkend leven was hij commandant op een onderzeeboot. Daarna voerde hij het bevel over een fregat.

Vervolgens, inmiddels schout bij nacht, 'is hij naar Den Haag gehaald' en werd hij directeur personeel. Daar 'vocht hij als een leeuw voor zijn krijgsmachtonderdeel'. Het waren 'tropenjaren', volgens zijn collega's, omdat de marine fiks moest bezuinigen.

Bij de marine staat Buis bekend als 'rondborstig, integer en rechtlijnig'. 'Het prototype van de ideale zeeman', zegt een ex-collega. Binnen de marine zijn velen verbaasd over zijn kandidaatschap voor de BVD. Het 'geheimzinnige schemergebied' van de BVD zou in tegenspraak zijn met zijn karakter.

De benoeming van een hoofd van de BVD is vaak een politieke benoeming. Zo is zijn voorganger Docters van Leeuwen een D66'er. Het is opvallend dat niemand uit de directe omgeving van Buis kan zeggen welke politieke bloedgroep Buis heeft.

Minister Dijkstal heeft bijna negen maanden gezocht naar een opvolger voor Docters van Leeuwen. Zijn benoeming tot hoogste functionaris van het Openbaar Ministerie werd vorig jaar november bekend. De BVD is het afgelopen half jaar geleid door plaatsvervangend hoofd mr A. Kievits.

Meer over