Marihuana koop je in Colorado

In Colorado is sinds 1 januari de productie, handel, verkoop en consumptie van marihuana gelegaliseerd. Nergens ter wereld gaan ze zover als in deze Amerikaanse staat. Hoe kan dit?

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Go West. De drang om naar het Westen te trekken, is zo oud als de Amerikanen zelf. Maar sinds Nieuwjaarsdag bevindt zich daar voor menigeen een nieuwe trekpleister: de pot shops in de oude pioniersstaat Colorado. In die winkels kunnen volwassenen legaal hun marihuana kopen. Puur voor hun genot.

Dit gaat verder dan Amsterdam, werd in een Amerikaans televisiejournaal opgemerkt. Want daar wordt de verkoop en gebruik weliswaar in de praktijk gedoogd, maar blijft het officieel verboden, vooral de handel en productie. In Colorado is nu de gehele keten - productie, handel, verkoop en consumptie - gelegaliseerd. Weer een gidsfunctie minder voor Nederland. Overgenomen nota bene door Amerikanen, die tot dusver vooral bekend stonden als drijvende kracht achter de 'war on drugs', de oorlog tegen de drugshandel.

Het begon met de kiezers van Colorado. Zij stemden eind 2012 voor het legaliseren van softdrugs. Dat deden ze tegelijk met de kiezers van de staat Washington, ook in het Westen. Maar Colorado is nu de eerste Amerikaanse staat, waar een winkelsysteem is opgezet dat lijkt op dat voor alcohol. Het verbouwen, verkopen en consumeren van marihuana is legaal, maar het wordt belast en het is gebonden aan strenge regels. Nergens anders ter wereld bestaat er zoiets voor marihuana. De staat Washington, aan de westkust, volgt naar verwachting dit voorjaar.

De klanten voor de drugswinkels in Denver kwamen woensdag van heinde en verre en waren van alle leeftijden. In de rij voor hun Blue Diesel of Kandy Kush stonden gepensioneerden, babyboomers en de bekende vlossige types uit de drugsscene. Voor hen was niet alleen een nieuw jaar aangebroken maar ook een nieuw tijdperk. Sommigen vergeleken de historische dag met het einde van de Drooglegging, de jaren tussen 1920 en 1933 waarin de verkoop van drank verboden was in de Verenigde Staten.

'Dit is Onafhankelijkheidsdag voor de marihuanagemeenschap. Mensen houden er niet van om de wet te breken. Deze last is nu van hun schouders genomen', zo citeerde dagblad The New York Times Andy Williams, eigenaar van de Medicine Man, een drugswinkel in Denver.

Strikte regels

Maar het is niet vrijheid blijheid. Je moet minimaal 21 zijn om marihuana te mogen kopen. Inwoners van Colorado krijgen niet meer dan 28 gram. Dat mag alleen binnenshuis worden gebruikt, niet op openbare plekken, zoals op straat, in parken en campings. Klanten van buiten de staat hebben recht op iets meer dan 7 gram. Zij mogen die niet meenemen naar huis maar moeten die in Colorado opmaken.

De uitvoer van softdrugs naar andere staten blijft verboden. Ook mag het niet gebruikt worden op de luchthaven van Denver en in sommige hotels. Voor het produceren van marihuana is een vergunning nodig. Winkeliers mogen alleen inkopen bij producenten met vergunning. Particulieren mogen thuis maximaal zes cannabisplanten hebben.

De regels zijn nodig om alle critici en sceptici gerust te stellen. Tegenstanders vrezen dat de legalisering zal leiden tot meer tieners die drugs gebruiken en tot meer drugsverslaafden. Onder de landelijke wetten blijft het gebruik van softdrugs verboden, maar de regering-Obama heeft gezegd dat zij individuele staten de vrijheid geeft hun eigen regelingen voor recreatief gebruik uit te werken. Maar zij heeft ook gewaarschuwd dat de federale overheid zal ingrijpen als Colorado niet weet te voorkomen dat de softdrugs in handen komen van kinderen en drugskartels of hun weg vinden naar andere staten.

Niet alleen de landelijke regering kijkt met argusogen naar hoe het Colorado zal vergaan. Dat doen ook andere staten die een legalisering van marihuana overwegen, zoals Californië, Arizona en Oregon. Zij willen ook weten of legale pot shops de drugshandel en -criminaliteit zullen terugdringen. Van oudsher is dat een van de belangrijkste argumenten van voorstanders van legalisering van sofdrugs.

Colorado pioniert nu. Eerder had het, samen met bijna twintig andere staten, al de verkoop van cannabis om medicinale redenen goedgekeurd. De 24-jarige Kirstin Knouse is blij dat de westelijke staat nog een stap verder is gegaan. Zij en haar man hebben marihuana nodig als medicijn, maar kunnen dat niet krijgen thuis in Chicago. 'Dit is een droom. We denken eraan om te verhuizen hierom.'

Hebben de vrijgevochten pioniers van Colorado iets met drugs?

Colorado was altijd een rechtse, door Republikeinen geregeerde staat, bevolkt door afstammelingen van vrijgevochten pioniers. Maar de staat is snel aan het veranderen. Door import uit Californië en immigratie uit Latijns-Amerika nam de bevolking van 2- naar 5 miljoen toe. Het merendeel woont nu in stedelijke gebieden en krijgt een steeds zwaardere stem in de hoofdstad Denver. De nieuwelingen zijn overwegend Democratisch en hebben de Republikeinen hun machtsmonopolie ontnomen. Colorado is zo, door de veranderende demografie, van kleur verschoten, zowel etnisch als politiek.

Twee nieuwe wetten symboliseren die verschuiving: één die het wapenbezit beperkt en één die het recreatief gebruik van marihuana legaliseert. Het heeft geleid tot een afscheidingsbeweging in het noorden van de staat. Stad versus platteland, progressief versus behoudend.

Colorado is daarmee een laboratorium voor Amerika geworden: wat hier in het klein gebeurt, kan in het groot ook in de rest van het land gebeuren.

Meer over