Nieuws

Marechaussee houdt negen vreemdelingen uit Albanië aan op zeiljacht in Vrouwenpolder

Bij een controle zijn zaterdagochtend in het Zeeuwse Vrouwenpolder negen vreemdelingen uit Albanië aangehouden op een zeiljacht. De Koninklijke Marechaussee noemt die vondst bijzonder. ‘In deze vorm zie je dat niet veel’, zegt een woordvoerder.

Het strand bij Vrouwenpolder. De vreemdelingen werden aangetroffen op open water. Beeld Google Streetview.
Het strand bij Vrouwenpolder. De vreemdelingen werden aangetroffen op open water.Beeld Google Streetview.

Meer gemeengoed is dat vreemdelingen bij een ferryhaven proberen ‘in te klimmen’ op trailers van vrachtwagens. De bestemming is dan vaak het Verenigd Koninkrijk, waarop veel vreemdelingen hun zinnen hebben gezet. Ook in het geval van de aangetroffen meerderjarige mannen uit Albanië denkt de marechaussee dat zij daarnaartoe onderweg waren.

De negen werden bij de controle op open water aangetroffen in de kajuit, waar de slaapvertrekken waren ingericht. De schippers, een 44-jarige man uit Den Oever en een 58-jarige man uit Den Helder, zijn aangehouden. Ze worden verdacht van mensensmokkel. De marechaussee onderzoekt of de twee onderdeel uitmaken van een groter smokkelnetwerk.

De Albanezen gaan het vreemdelingentraject in. Albanezen mogen in Nederland verblijven voor de duur van drie maanden. Maar dan moeten ze wel op een legale manier reizen, bijvoorbeeld via het vliegtuig, waarbij sprake is van een paspoortcontrole. Deze Albanezen reisden op een illegale manier.

Vorig jaar oktober werden ook zes Albanezen aangetroffen op een zeiljacht in de buurt van Den Helder. Toen werd een destijds 65-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van mensensmokkel.