Marathonzwemster Van Rouwendaal wint ook 10 kilometer op Europees kampioenschap

In een formidabele eindsprint, head-to-head met de Hongaarse Anna Olasz, heeft de Nederlandse marathonzwemster Sharon van Rouwendaal (27) haar derde Europese titel op de 10 kilometer open water veroverd. In 2014 (Berlijn) en 2018 (Loch Lomond) was de in Duitsland trainende stayer ook al de beste van Europa op deze afstand, die sinds 2008 in het olympische programma is opgenomen.

John Volkers
Sharon Van Rouwendaal tijdens de 10 kilometer op de Europees Kampioenschappen op het Lupameer bij Budapest. De Nederlandse marathonzwemster won haar tweede gouden medaille in twee dagen tijd. Beeld AFP
Sharon Van Rouwendaal tijdens de 10 kilometer op de Europees Kampioenschappen op het Lupameer bij Budapest. De Nederlandse marathonzwemster won haar tweede gouden medaille in twee dagen tijd.Beeld AFP

Voor Van Rouwendaal was haar tweede gouden succes op het Lupameer bij Boedapest de bevestiging van haar keuze voor Duitsland, waar zij in Magdeburg bij coach Bernd Berkhahn traint. Van 2013 tot 2020 leunde zij op de aanpak van de Franse coach Philippe Lucas met wie zij, door diens veeleisende, kilometervretende aanpak, een haat-liefde verhouding had.

In 2019 was Van Rouwendaal, bij de WK in Zuid-Korea, plots de nummer tien van de wereld. Toen de Olympische Spelen van Tokio van 2020 naar 2021 werden verplaatst, nam zij de gok om toch nog naar een andere coach uit te zien. Dat werd Berkhahn, de trainer van de Duitse wereldkampioen op de olympische afstand, Florian Wellbrock.

Na vijftien maanden zonder competitie kwam Van Rouwendaal naar de Europese titelstrijd in Hongarije, om weer ouderwets wedstrijdritme op te doen. Woensdag veroverde zij direct, van kop af, het Europees kampioenschap op de 5 kilometer.

Donderdag dacht zij op die manier haar titel van 2018 te prolongeren, toen ze na 7 kilometer, na gedeeld kopwerk met de Spaanse Ruiz Bravo, alleen aan de leiding kwam. Van Rouwendaal liep acht seconden uit, maar door de inspanning van de voluit spurtende Hongaarse Olasz sloot in de laatste kilometer toch weer een kleine groep aan, met daarin de immer profiterende Italianen Bruni en Gabbrielleschi, de Francaise Grangeon en de ijverige Spaanse Ruiz Bravo.

De laatste honderden meters kon de Nederlandse de voordelige eerste positie bij de voorlaatste boei innemen. Daarna werd het een zij-aan-zij gevecht met de in hoog armtempo zwemmende Olasz, waarbij de kansen voortdurend wisselden. Tweemaal stak Van Rouwendaal het hoofd ver boven water uit, om de goede positie ten opzichte van de finishstraat te bepalen.

Haar ervaring – Van Rouwendaal zwemt haar achtste seizoen in het buitenwater – gaf de doorslag. In de laatste twintig meter wist ze, met net iets meer benzine in de tank, een kleine marge ten opzichte van Olasz te veroveren. Uiteindelijk tikte ze drietiende van een seconde eerder aan, bij de gele finishplaat die een meter boven het water hangt bij de openwater competities. De Italiaanse Rachele Bruni, twee jaar geleden ook al nummer drie op de WK, werd derde.

Voor Van Rouwendaal geldt de Europese titelstrijd als voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio. Daar zwemt zij woensdag 5 augustus in de Baai van Tokio in waarschijnlijk extreem warm water (tegen de 30 graden) om haar olympische titel van 2016 te verdedigen. De Chinese wereldkampioen Xin Xin, de Braziliaanse routinier Cunha en de Amerikanen Anderson en Twichell gelden in Japan als haar voornaamste tegenstanders. In Europa domineert Van Rouwendaal, zo bleek in Hongarije voor de derde keer in zeven jaar.

Meer over