Lezersbijdrage

Marathon alleen voor de gevorderde loper

null Beeld anp
Beeld anp

In zijn column van 20 oktober legt Jean Pierre Geelen de vinger op de gevoelige plek. Er zijn genoeg voorbeelden: met twee looptrainingen vooraf aan de Dam tot Damloop meedoen (16,09 km), sommigen doen het zelfs helemaal zonder training vooraf en kijken dan raar op als er blessures optreden of erger.

Het toppunt is om dan onderzoeksgeld te geven aan iemand die meer dan 5,30 uur over de marathon doet. Klinkklare onzin. Gelukkig wijst Geelen er ook op dat we terughoudend moeten zijn om dit soort onderzoek serieus te nemen, ook al halen ze met opvallend gemak het landelijke nieuws.

Waarom horen we niets van de Atletiekunie? Zou deze juist nu niet een leidende en adviserende rol op zich moeten nemen? Om alvast een voorschot te nemen: het lopen van een marathon is voor de gevorderde loper. Meestal gaat daar minimaal drie jaar training aan vooraf wil je op een verantwoorde manier de eindstreep halen. Hardlopen is een sport waar veel techniek bij komt kijken. Ook voor de minder lange afstanden is het belangrijk om je goed voor te bereiden en met een haalbare doelstelling aan de slag te gaan. Het voorkomt veel blessureleed en zeker veel overbodig onderzoek.

Herman Heskamp, Loopspecialist, Hilversum

undefined

Meer over