Mar-a-Lago, waar Trump gewoon gezellig is

Donald Trumps club Mar-a-Lago in Florida wordt verreweg het grootste buitenverblijf van een Amerikaanse president ooit. De leden zijn opgetogen. 'Alsof je naar Disneyland gaat en weet dat Mickey Mouse er de hele dag is.'

De Mar-a-Lago Club, het buitenverblijf van Donald Trump Beeld afp
De Mar-a-Lago Club, het buitenverblijf van Donald TrumpBeeld afp

President Barack Obama trok zich terug op Hawaï en zijn voorganger George Bush had zijn ranch in Texas, maar aanstaand president Trump pakt het echt groot aan: hij is de eigenaar van Mar-a-Lago in Florida. Met zijn 118 kamers wordt dit 'Winter Witte Huis' met afstand het grootste buitenverblijf van een Amerikaanse president.

Trump bracht er de afgelopen twee weken door, eventjes weg van New York City en zijn Trump Tower. Hij vierde er Oud- en Nieuwjaar, onder meer in gezelschap van acteur en generatiegenoot Sylvester (Rambo) Stallone, rijke projectontwikkelaars en andere leden van de privéclub die Trump op het landgoed heeft ondergebracht. Kosten van het lidmaatschap: 100 duizend dollar, plus 14 duizend dollar per jaar. Kaartjes voor het Nieuwjaarsfeestje: 500 dollar per stuk, oftewel 477 euro.

Het landgoed op Palm Beach, dat bestaat uit de club plus de privé-vertrekken van de familie Trump, was oorspronkelijk eigendom van Marjorie Meriweather Post, ooit de rijkste vrouw van de VS dankzij haar geërfde cornflakes-imperium. In haar testament vermaakte zij Mar-a-Lago aan de federale overheid. Haar hoop was dat die het zou aanwenden als buitenverblijf voor presidenten. Maar Nixon noch Carter wenste er gebruik van te maken en dus ging Mar-a-Lago weer terug naar de erven Post. Die verkochten het in 1985 voor slechts acht miljoen dollar aan Trump.

Informeel en gezellig

Diens komst ging gepaard met snerende opmerkingen van de lokale elite. Trump stelde het lidmaatschap van zijn club, in afwijking van andere privéclubs in de buurt, open voor Joden en zwarte Amerikanen. Ook was hij de eerste clubexploitant die een openlijk homoseksueel stel toeliet.

Nu trekt Mar-a-Lago vooral de aandacht doordat het de kans biedt informeel met de volgende president te verkeren. Afgelopen weekend leidde dat tot de aanblik van heren in smoking en dames in baljurken die over een rode loper naar een cocktailparty bij het zwembad liepen. Daar werden zij ontvangen door Trump en zijn vrouw Melania. In een korte speech dankte hij de clubleden voor hun steun door de jaren heen. Later die avond bewoog hij zich soepel van de ene naar de andere tafel.

Op het landgoed voelt Trump zich meer dan waar ook thuis, meent zijn kennissenkring. 'Mar-a-Lago is een omgeving die hij volledig onder controle heeft', aldus historicus Douglas Brinkley, die afgelopen week bij een lunchbijeenkomst op de club was: 'Ik zag hoe hij open hof hield. Hij zat goed in zijn vel, hij was ontspannen.' Brinkley was er in gezelschap van mediatycoon Chris Ruddy, die de toekomstige president omschreef als 'geheel op zijn gemak, erg positief en erg gezellig'.

Controverse

Zonder enige controverse gaat het ook in Palm Beach niet. Trump had ongeveer permanent ruzie met de gemeente, onder meer over de hoogte van een reusachtige vlaggenstok op zijn terrein. Ook procedeerde hij om te voorkomen dat vliegtuigen laag over konden vliegen.

Onlangs werden oude wonden opengereten op de naburige golfbaan, waarvan Trump eigenaar is. Daar kwam hij toevallig de biograaf Harry Hurt tegen, die in 1993 het boek 'Lost Tycoon: The Many Lives of Donald J. Trump' schreef. Hurt feliciteerde de aankomend president met zijn verkiezingsoverwinning, maar die was daar niet van gediend. Hij ging in de aanval over onjuistheden in Hurts boek. Die riep dat alles wat er in stond waar was. Vervolgens gaf Trump opdracht Hurt van zijn golfbaan te verwijderen. 'You are out of here', voegde hij de biograaf toe.

Met tegenzin heeft Trump aan Witte Huis-verslaggevers enige toegang tot de club verschaft. Hij wist hen afgelopen zaterdag te ontlopen door het landgoed in stilte te verlaten.
Op Mar-a-Lago gaat het nodige veranderen, nu de eigenaar president is geworden. Een uitgebreide check is tegenwoordig nodig om binnen te komen. Ook zijn agenten van de geheime dienst op het landgoed te vinden.

Tobin Bernstein die al 25 jaar lid van de club is, zegt dat sommige leden gefrustreerd zijn over de extra veiligheidsmaatregelen: 'Maar de meesten van ons begrijpen wel dat het nodig is om de veiligheid van Donald en zijn familie te garanderen'.

Het was in de afgelopen weken zelfs drukker dan anders - de kans om de president-elect tegen te komen bleek een grote attractie. Of zoals projectontwikkelaar en clublid Jeff Greene, een aanhanger van Hillary Clinton, het uitdrukte: 'Het is alsof je naar Disneyland gaat en weet dat Mickey Mouse er de hele dag is.'

Meer over