Mans, alles onder controle

PvdA'er Jan Mans, burgemeester van Enschede, is een veel geroemd man. Partijgenoten prijzen hem omdat hij intellectuele capaciteiten paart aan nuchterheid en zakelijkheid....

BURGEMEESTER Jan Mans (60) van Enschede is een rustige, koele, zakelijke, maar gedreven bestuurder. De burgemeester is het afgelopen weekeinde door velen geprezen om zijn kordate aanpak van de vuurwerkramp.

De PvdA'er Mans krijgt pluimen voor het snel, vaak en uitvoerig informeren van het publiek. Ook de rappe afsluiting van de stad voor ramptoeristen en de snelle instelling van de noodverordening zijn positief beoordeeld..

Mans staat goed bekend bij de Enschedese bevolking. Zijn credo is de stad niet vanuit het gemeentehuis te besturen, maar vanuit de stad zelf en vanuit zijn auto met mobiele telefoon. Hij heeft vaak zijn nek uitgestoken bij heikele onderwerpen als de vorming van Twentestad, supportersgeweld en softdrugs.

Partijgenoten roemen hem omdat hij zijn grote intellectuele capaciteiten koppelt aan een zakelijke en nuchtere instelling. Hij straalt uit altijd alles onder controle te hebben.

Mans is nu zes jaar burgemeester van Enschede. Hij had de stad graag zien opgaan in Twentestad: een fusie tussen Enschede, Hengelo en Borne. Maar Haagse politici haalden hem onlangs uit de droom. Hij is inmiddels druk bezig een samenwerkingsband tussen de steden op te zetten.

Mans heeft zich tot doel gesteld Enschede weer op de kaart te zetten. Hij wil zijn stad ontdoen van het grauwe imago van een verlopen textielstad. 'Enschede ligt perfect op de oost-westas Amsterdam-Berlijn', zei hij ooit.

Zijn bestuurlijke kracht werd vier jaar geleden op de proef gesteld door de beruchte autocross-rellen. Jongeren scheurden in sloopauto's door een stadswijk en staken ze daarna in brand. Mans koos de zachte weg van het overleg, maar dat mislukte. Tot zijn spijt moesten ME'ers een einde maken aan de rellen.

Mans kreeg nationale bekendheid door het verbieden van voetbalwedstrijden. Enkele maanden geleden pleitte een commissie onder zijn leiding ervoor voetbalclubs de helft van de politiekosten te laten betalen.

Als burgemeester van Kerkrade was hij voorstander van gratis heroïneverstrekking en een verbod op de verkoop van softdrugs aan buitenlanders.

Meer over