Manning: 'Ik gaf WikiLeaks informatie'

De Amerikaanse militair Bradley Manning heeft donderdag bekend dat hij een grote hoeveelheid geheime informatie aan de website WikiLeaks doorspeelde. Maar tijdens een hoorzitting in de VS ontkende Manning de ernstigste beschuldiging tegen hem: het stelen van de informatie en 'het bijstaan van de vijand.'

NEW YORK - In de militaire rechtbank vertelde Manning (25) dat hij The New York Times, The Washington Post en de politieke nieuws-site Politico eerst benaderde, voordat hij bij WikiLeaks aanklopte. Geen van deze toonaangevende media reageerde op het aanbod om de informatie in te zien.


Gestationeerd in Irak was Manning ervan overtuigd geraakt dat de VS op het verkeerde pad zaten. 'We riskeerden zoveel voor mensen die niet bereid waren om met ons samen te werken', zei hij gisteren. De oorlogen in Afghanistan en Irak 'leidden tot haat en frustratie aan beide kanten'.


Uiteindelijk speelde de informatie-analist video's en documenten door aan WikiLeaks. Op dit onderdeel van de aanklacht staat maximaal twintig jaar gevangenisstraf. Met de bekentenis hopen Manning en zijn advocaten te voorkomen dat de militaire aanklagers hem blijven vervolgen voor spionage en hulp aan de vijand. Op deze beschuldigingen staat levenslang.


De aanklagers hebben betoogd dat Manning wist of had kunnen weten dat de informatie leden van het terreurnetwerk Al Qaida zou bereiken. Zo zou hij Al Qaida indirect hebben gesteund. Medestanders van Manning spreken dit tegen. Volgens hen heeft Manning de wereld een dienst bewezen door de sluier van geheimhouding op te lichten.


Meer over