NieuwsAssen

Mannen niet vervolgd voor dood zedendelinquent in speeltuin Assen

Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak tegen de vijf mannen die betrokken waren bij de dood van een 32-jarige man die verdacht werd van een zedendelict in een speeltuintje in Assen. Er is volgens een verklaring van het OM geen sprake van opzet dan wel schuld aan het overlijden van de man.

De speeltuin in de wijk Peelo in Assen waar een man overleed die een jong meisje onzedelijk zou hebben bejegend. Hij werd door omwonenden overmeesterd. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
De speeltuin in de wijk Peelo in Assen waar een man overleed die een jong meisje onzedelijk zou hebben bejegend. Hij werd door omwonenden overmeesterd.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Het incident speelde zich afgelopen augustus af op een zomerse zaterdag in een speeltuin in de Assense wijk Peelo. De 32-jarige man zou een jong meisje onzedelijk hebben bejegend. Daarop hielden de vader van het meisje en vier andere mannen de vermeende dader staande. Er ontstond een worsteling, waarna de man overleed.

Aanvankelijk waren er vermoedens van eigenrichting bij het burgerarrest. Maar al snel liet het OM weten dat er geen aanwijzingen waren voor mishandeling. De doodsoorzaak van de man kon echter niet snel worden vastgesteld. Wel werd uit onderzoek naar zelfgemaakt beeldmateriaal op de telefoon van de overleden man duidelijk dat er daadwerkelijk sprake was een zedendelict.

Combinatie van factoren

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft vervolgens uitgebreid onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de Assenaar. Nu concludeert de patholoog dat het overlijden kan worden verklaard door ‘een combinatie van (twee of meer) bevindingen, namelijk de inbedwanghouding, afwijkingen in het hart en effecten van de inname van amfetamine en alcohol.’

‘Hoewel de inbedwanghouding deels heeft kunnen bijdragen aan het overlijden, hebben de verdachten dit gevolg volgens het OM niet gewild of kunnen voorzien’, aldus de toelichting. ‘Het OM is van oordeel dat het handelen van de mannen kan worden gezien als een gerechtvaardigd burgeroptreden naar aanleiding van een ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit.’ Burgers mogen in zo’n geval iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie.

Toen de vader hoogte kreeg van het zedendelict, probeerde hij de dader, die met zijn fiets probeerde weg te komen, tegen te houden. ‘Daarbij is het tot een handgemeen gekomen. Bij een volgende poging weg te komen, kwam de zedenverdachte zelf ten val.’

De overige vier verdachten die op het hulpgeroep afkwamen hebben de man vervolgens bij zijn armen, benen en onderrug op de grond in bedwang gehouden in afwachting van de reeds opgeroepen politie. Daarbij probeerden ze contact met hem te maken om hem rustig te houden. Op het moment dat de politie arriveerde, constateerden de mannen dat de zedenverdachte niet meer reageerde. De politie begon direct met reanimeren, maar de man overleed ter plekke.

‘Ze verdienen een lintje’

‘Wat zou jij hebben gedaan als het jouw dochter was?’, luidde de terugkerende vraag afgelopen augustus in elk gesprek met buurtbewoners in de speeltuin in de Assense volkswijk Peelo. Lees hier onze reportage terug.

Meer over