NieuwsProtesten in Hongkong

Mannen belagen demonstranten Hongkong met stokken op metrostation

Tientallen gemaskerde mannen vielen zondagavond demonstranten aan op een metrostation in Yuen Long, een voorstad van Hongkong. Tientallen mensen zouden in het ziekenhuis zijn terechtgekomen; één van hen zou ernstig gewond zijn geraakt.

Graffiti op de muur in Hongkong, met op de achtergrond politiemannen die uitrusten na de demonstratie op zondag.  Beeld null
Graffiti op de muur in Hongkong, met op de achtergrond politiemannen die uitrusten na de demonstratie op zondag.

Op video’s en foto’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe mannen in witte T-shirts met stokken op de demonstranten inslaan. Activisten en pro-democratische politici beschuldigen de politie ervan dat zij niet heeft ingegrepen. Het zou meer dan een uur hebben geduurd voordat agenten ter plaatse waren. ‘Hongkong telt een enorm aantal politieagenten per hoofd van de bevolking’, twitterde de progressieve parlementariër Ray Chan. ‘Waar waren zij?’

Onder de gewonden bevonden zich veel demonstranten die terugkwamen van protesten tegen de regering in het centrum van de stad, maar ook een zwangere vrouw en een vrouw die een peuter in haar armen had. Yuen Long is een voorstad van Hongkong, die dichter bij Shenzhen op het Chinese vasteland ligt dan bij het stadscentrum van Hongkong.

Duizenden mensen gingen zondag opnieuw de straat op om te protesteren tegen de Hongkongse leider Carrie Lam en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De betogers eisen dat die wet, die vooralsnog in de ijskast is gezet, definitief de prullenbak in gaat. De stadstaat is al maanden het decor van soms heftige demonstraties waar miljoenen inwoners aan deelnemen. Na afloop van de protesten zondag gebruikte de oproerpolitie traangas en rubberen kogels om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Meer over