Mandela stuurt Thabo Mbeki naar Nigeria als bemiddelaar

De Zuidafrikaanse president Nelson Mandela heeft zijn rechterhand, vice-president Thabo Mbeki, naar Nigeria gestuurd om de militaire leider, generaal Sani Abacha, over te halen de vonnissen tegen een veertigtal vermeende coupberamers te herzien....

Reuter

LAGOS

De woordvoerder van Mbeki, Ricky Naidoo, zei dat de vicepresident een brief van Mandela zelf voor Abacha bij zich had. Oproepen van tal van regeringen aan het adres van de Nigeriaanse junta om oud-president Olusegun Obasanjo vrij te laten en af te zien van de executie van veertien anderen die bij de vermeende couppoging van maart betrokken zouden zijn geweest, stuitten tot nu toe slechts op protesten van Abacha.

Mandela heeft eerder tijdens een bezoek aan Abacha aangedrongen op terugkeer naar een burgerbewind en vrijlating van de zakenman Moshood Abiola, die twee jaar geleden bij presidentsverkiezingen afstevende op een forse overwinning, toen de militaire junta beval het tellen der stemmen te staken.

Gisteren maakte het Nigeriaanse persbureau bekend dat 53 veroordeelde misdadigers vanochtend ter dood zullen worden gebracht in de Kirikiri-gevangenis in Lagos. Het zou, voor zover bekend, het grootste aantal executies op één dag zijn in de Nigeriaanse geschiedenis.

De executies zouden plaatsvinden op dezelfde dag dat de junta - officieel de Overgangsraad - een besluit zal nemen over het lot van de 43 officieren en politici van de oppositie die in het geheim door een militair tribunaal zijn veroordeeld in verband met het nooit bewezen komplot.

Meer over