Mandela ontvangt Kabila vandaag in Zuid-Afrika

Rebellenleider Kabila heeft woensdagnacht laten weten vandaag naar Kaapstad te zullen reizen voor overleg met de Zuid-Afrikaanse president Mandela. Eerder op de dag had hij het vredesoverleg over Zaïre ernstig gefrustreerd door weg te blijven bij een geplande ontmoeting met president Mobutu....

AP, AFP, Reuter

POINTE-NOIRE

Mobutu en Kabila hebben Mandela, die bemiddelt in het conflict in Zaïre, laten weten bereid te zijn tot nader overleg. Nadat het voor gisteren geplande overleg afsprong, nodigde Mandela beide kemphanen uit naar Zuid-Afrika te komen om daar het op 4 mei afgebroken vredesoverleg voort te zetten. Eerder liet de door kanker verzwakte Mobutu weten niets te voelen voor besprekingen in Zuid-Afrika, omdat de reis naar het zuiden voor hem te vermoeiend zou zijn.

Het voor gisteren geplande vredesoverleg werd op het laatste moment afgebroken. Kabila gaf te kennen dat hij de gekozen locatie voor zijn ontmoeting met Mobutu uit veiligheidsoverwegingen niet zag zitten. Kabila's afzegging was een fikse tegenvaller voor de Zuid-Afrikaanse bemiddelaars. Een dag eerder waren deze nog optimistisch over de kans op een snelle doorbraak aan het diplomatieke front. Woensdag staken ze hun frustratie niet onder stoelen of banken.

De Zuid-Afrikanen vrezen een bloedige slag om de hoofdstad Kinshasa, met haar vijf miljoen inwoners, als een vredesregeling tussen Kabila en Mobutu niet binnen enkele dagen tot stand kan worden gebracht. Mandela acht een 'zachte landing' nog steeds mogelijk, al beseft hij uiteraard dat de tijd dringt. De rebellen rukken steeds verder op naar Kinshasa.

De presidenten Mandela en Mobutu arriveerden gisterochtend al in de Congolese havenstad Pointe-Noire. Kabila, die zich uitermate sterk voelt door zijn militaire successen, liet echter de hele dag op zich wachten. Totdat 's avonds het voor Mobutu uitermate vernederende bericht binnenkwam dat de rebellenleider niet meer zou komen.

De ontmoeting zou volgens afspraak plaatsvinden aan boord van een in de haven van Pointe-Noire afgemeerd Zuidafrikaans bevoorradingsschip. Volgens de Zuid-Afrikaanse bemiddelaars had Kabila enkele dagen geleden volmondig ingestemd met deze locatie.

Maar woensdag gaf de rebellenleider te kennen dat hij pas aan boord van het schip zou komen als het zich in internationale wateren zou bevinden. Mandela liet hem daarop weten dat dit in strijd was met de eerder gemaakte afspraken en dat het schip derhalve niet zou uitvaren.

Onduidelijk bleef of Kabila serieuze aanwijzingen had dat zijn veiligheid in de haven van Pointe-Noire niet kon worden gewaarborgd, of dat hij de veiligheidssituatie slechts aangreep als een excuus om uitstel te bewerkstelligen.

Meer over