nieuwsgerard sanderink

Management Strukton en Centric schaart zich pal achter Van Rijbroek

Het management van Centric en Strukton – twee van de bedrijven van de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink – spreekt expliciet zijn volle vertrouwen uit in de omstreden Rian van Rijbroek.

Gerard Sanderink verschijnt bij de rechtbank in Almelo, afgelopen woensdag Beeld Arie Kievit
Gerard Sanderink verschijnt bij de rechtbank in Almelo, afgelopen woensdagBeeld Arie Kievit

‘Het managementteam van zowel Strukton als Centric hebben het volste vertrouwen in de deskundigheid van Rian van Rijbroek. Zij betreuren het ten zeerste dat de naam van Rian van Rijbroek in negatieve zin genoemd is.’ Aldus luidt een opmerkelijke verklaring op de site van ingenieursbureau Strukton.

Na de berichtgeving – eerder deze week in de Volkskrant – over de crisis in de top van de bedrijven van multimiljonair Gerard Sanderink heeft het management van zijn twee bekendste bedrijven van Sanderink gereageerd op de commotie. Hierin wordt ontkend dat de zelfbenoemd ‘cyberexpert’ Van Rijbroek een rol heeft gespeeld in het ontslag van Centric-topman Karim Henkens, iets wat volgens bronnen binnen het bedrijf juist wel het geval is. Het gedwongen afscheid zou een direct gevolg zijn geweest van diens weigering om zijn vijftig belangrijkste klanten uit te nodigen voor de boekpresentatie van Van Rijbroeks boek Unhacked, eerder dit jaar. Sanderink had dat geëist.

Volgens het management van Centric en Strukton is het ontslag van Henkens – die bijna dertig jaar in het concern werkte – het gevolg van ‘een verbetering van de organisatie van Centric’. Inherent daaraan zou zijn dat er wijzigingen plaatsvinden. De verklaring staat haaks op de officiële reden die eerder nog werd gegeven voor het vertrek van Hemkens. Dat zou namelijk ingegeven zijn door ‘persoonlijke omstandigheden’.

‘Ik ben niet impulsief’

In een interview dat de geplaagde Sanderink tegenover Tubantia heeft gegeven, gaat hij iets dieper in op Hemkens vertrek: ‘Ik ben niet impulsief en neem nooit belangrijke besluiten na één incident. In z’n algemeenheid kan ik zeggen, dat als ik afscheid neem van belangrijke medewerkers dat daar dan een heel traject aan is voorafgegaan.’ In ditzelfde interview spreekt hij ook nog eens zijn volle vertrouwen uit in Van Rijbroek: ‘Ik ben onder de indruk van Rians kennis op het terrein van cybersecurity.’ Sanderink verklaarde eerder al hetzelfde tegenover de Volkskrant en tijdens de boekpresentatie. Het boek van Van Rijbroek werd door experts unaniem neergesabeld. ‘In de hackersscene kent niemand haar. Ze staat bekend als cybercharlatan. Dat zie je ook terug in dit boek; het is alsof je iemand van de kleuterschool een opstel laat schrijven’, verwoordde ethisch hacker Edwin van Andel het sentiment.

Overheid

Hetzelfde boek wordt in de officiële verklaring van Strukton genoemd als goed voorbeeld om het belang van cybersecurity aan te tonen. Volgens Sanderink speelt er wat meer in de vrijwel unanieme afwijzing van Unhacked, zegt hij tegenover Tubantia: ‘Veel dingen die ze schrijft zijn de overheid en daaraan gelieerde instellingen onwelgevallig, omdat ze voor onrust zorgen. Het lijkt erop, dat niemand het wil weten.’ Tot slot verklaart de zeventigjarige Sanderink – wiens vermogen wordt geschat op ruim 500 miljoen euro – dat Van Rijbroek niet uit is op zijn geld. De twee zouden sinds vorig jaar een relatie hebben. Van Rijbroek is sinds kort penningmeester van de stichting waar het complete vermogen van Sanderink na diens overlijden naartoe zal gaan.

Gezamenlijk hebben Centric en Oranjewoud (waaronder ook Strukton valt) een omzet van bijna 2,5 miljard euro. Wereldwijd zijn er meer dan 16.000 werknemers. Deze week nog sloot Centric een groot it-contract met de Nederlandsche Bank.

‘Cybercharlatan’ Van Rijbroek stort bedrijven van Twentse ondernemer Sanderink in bestuurlijke chaos

Het is een opmerkelijke zaak die woensdag voor de rechtbank in Almelo diende. Een liefdesdrama met verstrekkende gevolgen voor het bedrijvenimperium van de schatrijke en excentrieke Twentse ondernemer Gerard Sanderink. En met Rian van Rijbroek als spil. Het rommelt in de top.

‘Cybercharlatan’ Van Rijbroek is terug, met weer een boek over ‘cyber’
Begin dit jaar presenteerde Van Rijbroek haar nieuwe boek Unhacked in de chique ambiance van de Spiegelzaal in het Amsterdamse Amstel Hotel. De aanwezigen waren tevreden: ‘Ik snapte niets van haar verhaal, maar het lijkt me uiterst relevant.’ Maar beveiligingsexperts zijn zeer kritisch over het boek.

Interview met Willem Vermeend
Willem Vermeend is mede-auteur van een boek van Van Rijbroek waarin plagiaat zou zijn gepleegd. De Volkskrant interviewde de oud-minister vorig jaar: ‘Aantoonbare onjuistheden? Dat is uw opvatting.’

Betrouwbare Mannetjes
Als een scholier die niet geleerd had stotterde ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek zich door de overhoring heen, schreven de Betrouwbare Mannetjes destijds naar aanleiding van een veel bekritiseerd optreden van Van Rijbroek in Nieuwsuur.

Meer over