Man zonder benen misbruikt vrouw

AMSTERDAM - Hij ziet er vrij ongevaarlijk uit in zijn rolstoel. Maar volgens politie en justitie is Romeo B. (55) een onverbeterlijke, gewelddadige zedendelinquent. Hoewel de Surinaamse Amsterdammer beide onderbenen mist, slaagt hij er keer op keer in vrouwen zijn wil op te leggen.

De aanklaagster eiste woensdag tweeënhalf jaar celstraf tegen B., deels voorwaardelijk, voor verkrachting, wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling en huisvredebreuk. De slachtoffers zijn een 65-jarige MS-patiënte en een dementerende vrouw van 86.

De patiënte, gezeten in een rolstoel, vertelde de rechters op fluistertoon wat haar is overkomen. Ze had B. in september 2010 ontmoet in het Vondelpark. Omdat ze allebei in een scootmobiel reden, raakten ze aan de praat. Ze stemde in met het plan zijn aangepaste woning te bekijken. 'Ik had nooit verwacht dat hij iets kwaads in de zin had.'

Wijn
Ze dronken een glas wijn, toen B. haar ineens hard in het gezicht sloeg. Daarna was de 65-jarige zo bang dat ze niet tegenstribbelde toen hij haar een tongzoen gaf, haar borsten betastte en met zijn vingers haar lichaam binnendrong.

Uiteindelijk belandde de vrouw op een bed, waar ze door haar ziekte niet meer uit kon komen. Hoewel ze dringend naar huis moest, hielp B. haar niet. Hij ging doodleuk in het bed ernaast liggen slapen.

De volgende ochtend drong de politie de woning binnen. Het korps was gealarmeerd door de echtgenoot van het slachtoffer. Ze was getraceerd dankzij haar telefoon. De vrouw lag in bed, in haar ontlasting. Naast haar probeerde B. snel zijn broek en protheses aan te trekken.

Strafblad
B. heeft een strafblad van acht pagina's, met zeden- en geweldsmisdrijven. Hij heeft 19 jaar celstraf uitgezeten wegens doodslag. 'Hij was betrokken bij spraakmakende zaken', vertelde de officier van justitie. 'Er zijn lijken gevonden in zijn woning en directe omgeving.'

Eind 2009 is hij geobserveerd door de politie. Rechercheurs zagen dat hij opvallend vaak bejaarde vrouwen aansprak op straat.
Volgens de aanklaagster heeft B. de nacht doorgebracht bij een 86-jarige vrouw, die smeekte of hij weg wilde gaan. 'Hij maakte misbruik van de goedgelovigheid van vrouwen en drong hun leven binnen.'

B. verloor zijn onderbenen in 2000 door een ongeval. Hij ontkent alles. Dat de MS-patiënte niet zelf kon opstaan, zou hij niet hebben gemerkt. De officier oordeelde hard. 'Uw verhaal is ongeloofwaardig.'

Meer over