Man steekt twee mensen dood in Marseille, IS eist steekpartij op

Een man heeft zondagmiddag op het hoofdstation van Marseille met een mes ingestoken op voorbijgangers. Twee vrouwen kwamen hierdoor om het leven. De dader is door militairen doodgeschoten. IS heeft de aanslag opgeëist. In de Canadese plaats Edmonton raakten vijf mensen gewond nadat een man op ze inreed.

Een Franse agent richt zijn pistool op de dader van de steekpartij in Marseille. Links ligt een van de slachtoffers op de grond. Beeld AFP
Een Franse agent richt zijn pistool op de dader van de steekpartij in Marseille. Links ligt een van de slachtoffers op de grond.Beeld AFP

De dader was een van hun 'soldaten', aldus IS. De Franse autoriteiten onderzoeken momenteel of er inderdaad sprake is van terreur. De aanvaller riep volgens getuigen 'Allahu Akhbar' (God is groot), aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. De twee slachtoffers waren volgens bronnen binnen de politie 17 en 20 jaar oud. De dader zou met een slagersmes een van zijn slachtoffers in de buik hebben gestoken en de andere vrouw de keel hebben doorgesneden.

Soldaten die op het stationsplein aanwezig waren, schoten de aanvaller neer. Hij overleed ter plekke. Volgens een bron binnen de Franse politie was de man eerder opgepakt voor lichte vergrijpen. Jean-Claude Gaudin, de burgemeester van de stad, zei tegen de pers dat de aanvaller ogenschijnlijk verschillende namen gebruikte.

De aanwezige militairen maken deel uit van Operation Sentinelle, een soort binnenlandse vredesoperatie van het leger, waarbij tienduizend militairen plekken als scholen, synagoges, moskeëen en stations bewaken. De militaire operatie werd in het leven geroepen na de aanval op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in 2015.

President Emmanuel Macron sprak zijn afschuw uit over de 'barbaarse daad'. Minister Collomb kwam zondagavond in Marseille aan en sprak de pers bij het station te woord. Hij benadrukte nogmaals dat een eventueel terroristisch motief nog niet bevestigd is.

Het station Saint-Charles is geëvacueerd en het stationsplein afgesloten. Burgers wordt gevraagd de omgeving voorlopig te mijden.

Canada

Ook Canada werd opgeschrikt door mogelijk terroristische incidenten. Daarbij raakten in de plaats Edmonton, in de provincie Alberta, vijf mensen gewond. Een 30-jarige man, volgens de Canadese politie afkomstig uit Somalië, is opgepakt. Hij was gevlucht uit zijn thuisland en had in Canada asiel aangevraagd.

Een auto reed zaterdagavond (lokale tijd) met hoge snelheid in op een agent die het verkeer reguleerde bij een sportwedstrijd. De agent werd vervolgens meerdere keren met een mes gestoken door de bestuurder. De aanvaller vluchtte te voet.

Later bleek bij een politiecontrole rond middernacht dat de naam van een man in een gehuurd busje 'sterk overeenkwam' met die van de man die op de agent was ingereden. De bestuurder reed hierop snel weg in de richting van het centrum van Edmonton en de politie zette de achtervolging in. Tijdens deze achtervolging raakte de man volgens de politie met opzet meerdere voetgangers. De bestuurder kon na twee uur worden ingerekend. In een van de voertuigen is een vlag van IS gevonden.

De agent is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert volgens de politie buiten levensgevaar. Hoe het met de aangereden voetgangers gaat, is nog niet bekend.

Het gehuurde busje na de politieachtervolging. Beeld afp
Het gehuurde busje na de politieachtervolging.Beeld afp
De politie schoot de aanvaller dood op het stationsplein in Marseille. Beeld ap
De politie schoot de aanvaller dood op het stationsplein in Marseille.Beeld ap
Meer over