Man schiet vijf passagiers dood op luchthaven Fort Lauderdale

Op de internationale luchthaven van de Amerikaanse stad Fort Lauderdale in Florida zijn vrijdag vijf doden gevallen toen een schutter het vuur opende. Er raakten acht mensen gewond. De schutter is opgepakt. De luchtvaartdienst FAA heeft het vliegverkeer op de luchthaven deels stilgelegd. De politie onderzoekt berichten dat hij in het vliegtuig naar Fort Lauderdale een aanvaring zou hebben gehad met een van de passagiers.

null Beeld afp
Beeld afp

Volgens CNN was de schutter eerder op de dag aangekomen met een vlucht uit Alaska. Nadat hij zijn bagage had opgehaald, zo meldt CNN op basis van informatie van de politie en de FBI, zou de schutter zich hebben teruggetrokken in een toilet.

Hierna zou hij naar buiten zijn gekomen waarna hij in het wilde weg begon te schieten. De man zou legaal in het bezit zijn van een wapen. Hij had toestemming van de luchtvaartmaatschappij om het wapen, dat in zijn bagage was, in te checken, zo blijkt uit het eerste onderzoek van de politie.

De politie wilde berichten niet bevestigen dat de verdachte geestelijke problemen had. Maar volgens ABC News zou de man in november tegen de FBI hebben verklaard dat hij door de regering werd gedwongen IS-video's te kijken, waarna de man psychisch zou zijn onderzocht. Dat wordt bevestigd door zijn broer, zo meldt AP.

Volgens de Democratische senator Bill Nelson heet de schutter Esteban Santiago. Hij zou een militair zijn. Nelson zei dit te horen hebben gekregen van de TSA die is belast met de veiligheid op Amerika's luchthavens. Volgens Nelson is het nog niet duidelijk of dit de echte naam is van de schutter en of zijn militaire identiteitsbewijs wel echt is.

Honderden passagiers hebben zich verzameld bij de landingsbanen. Zij zitten daar vast omdat de politie en speciale SWAT-eenheden het vliegveld nog onderzoeken. Gouverneur Rick Scott van Florida is onderweg naar het vliegveld. Sherriff Scott Israel van Broward County, waar Fort Lauderdale onderdeel van uitmaakt, zegt dat wordt onderzocht of er nog op een andere plek is geschoten. 'Maar het ziet er op dit moment naar uit dat de schutter alleen handelde', aldus Israel.

Volgens sommige ooggetuigen zou er ook zijn geschoten bij een van de parkeergarages. De politie wil niet zeggen wat de achtergrond is van de schutter en waarom deze het vuur opende. Volgens de sherriff is hij niet gewond geraakt. Hij wordt nu ondervraagd door de FBI. Ook burgemeester Barbara Sharief van Broward County bevestigt dat er slechts één schutter was. Ze zei dat de politie nu de luchthaven inspecteert om ervoor te zorgen dat er geen gevaar meer is.

null Beeld afp
Beeld afp

Terrorisme

De schietpartij vond plaats in Terminal 2 waar de passagiers hun bagage konden afhalen. In deze terminal zitten onder andere Delta Ailines en Air Canada. Buiten het vliegveld was te zien hoe kort na de schietpartij een bloedende slachtoffer werd behandeld door ambulance-verplegers.

De politie en speciale eenheden waren snel in grote getale aanwezig op de luchthaven. Terminal 2 werd direct na de schietpartij geëvacueerd. Niemand mocht van de politie het vliegveld verlaten. Er was grote verwarring onder de honderden personen die zich nog op de luchthaven bevonden, onder andere bij de parkeergarages.

'Iedereen rent weg', tweette voormalig Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer die op de luchthaven was toen de eerste schoten werden gelost. Er zijn nog geen aanwijzingen dat er sprake is van terrorisme. Volgens sommige ooggetuigen riep de schutter niet iets toen hij plotseling het vuur opende op de passagiers en de andere aanwezigen in de terminal.

Passagiers in vliegtuigen die net waren geland of nog moesten vertrekken mochten niet naar buiten. 'Alles wat je nu ziet op televisie, gebeurt vlak voor mijn raam', aldus Jillian Saunders uit Palm Beach die vastzit in haar vliegtuig dat naar Los Angeles moest vertrekken. 'Ze zeggen dat we nu op de veiligste plek op de luchthaven zitten.'

Het vliegveld na de schietpartij. Beeld AP
Het vliegveld na de schietpartij.Beeld AP
Meer over