Man of Moods

Een aparte ervaring,maar op den duur wreekt zich het gebrek aan structuur.

KARIN VERAART

Man of Moods door OT Theater. Naar 'How late it was, how late' van James Kelman. Bewerking en regie: Mirjam Koen. OT Theater, Rotterdam, 30/10; ot-rotterdam.nl

Sammy is nog niet zo'n slechterik. Hij heeft misschien een wat duister verleden, drinkt te veel en heeft zijn zaakjes niet echt op orde, maar hij laat zich er niet makkelijk onder krijgen. Als hij op een dag blind wakker wordt, klinkt in zijn hoofd: 'Geen paniek. Gewoon een probleem erbij.'

Zo begint de voorstelling Man of Moods bij het Rotterdamse Onafhankelijk Toneel, naar de roman van James Kelman How late it was, how late. Kelman is een geëngageerd Schots auteur die zich laat inspireren door de wereld van de arbeidersklasse.

Regisseuse Mirjam Koen bewerkte de roman tot een bijzondere belevenis. Hoofdpersonage Sammy tast letterlijk voortdurend in het duister: in de OT-zaal is een zwart glanzend decor opgetrokken, waarin hij rondwaart. Sammy zit opgesloten in zijn eigen hoofd. In dat hoofd malen de gedachten rond en vermengen zij zich met de klanken van de muziek die muzikanten en acteurs live ten gehore brengen.

Vaak werkt dat goed. De muziek is afwisselend mooi melancholiek, verrassend en swingend, met countryklassiekers, populaire songs en composities van Viktor Griffioen en Erik van der Horst. Laatstgenoemden maken deel uit van muziektheatergroep The Sadists; in Man of Moods zijn ze ook acteur, zoals actrice Romana Vrede en acteur Tom Struyf ook mee muziek maken.

Evenals Bert Luppes, die Sammy speelt op een eigen, intrigerende wijze. Ingehouden en ironisch de ene keer, briesend een volgende, waart hij als Sammy rond in diens donkere universum waar herinneringen en (waan-) beelden over elkaar heen buitelen en alleen de muziek soms wat verlichting brengt.

Maar helaas wreekt zich op gegeven moment het gebrek aan structuur. Sammy's historie, de mensen die hij ontmoet, de situaties waarin hij zich bevindt, blijven schimmig. En afgezien van de functie die dat óók heeft, leidt het ook tot verlies aan spanning en concentratie.

undefined

Meer over