Man met Palestijnse vlag slaat ruiten in van Israëlisch restaurant in Amsterdam

Een man heeft donderdagochtend met een houten knuppel de ruiten ingeslagen van een Israëlisch koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. 'De verdachte is iemand met een buitenlandse nationaliteit, die op een tijdelijke verblijfstitel in Nederland aanwezig is', meldt het Openbaar Ministerie via de politie.

Het restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Beeld anp
Het restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam.Beeld anp

Op een video op de website van de Amsterdamse zender AT5 is te zien hoe de man inslaat op de ruiten van het restaurant. Kort na zijn daad, wanneer hij de zaak is binnengegaan en met de Israëlische vlag naar buiten komt, wordt hij door twee agenten overmeesterd en in de boeien geslagen. De agenten gebruikten hierbij ook pepperspray, meldt de politie.

Palestijnse vlag

Op de beelden is ook te zien dat de man een Palestijnse vlag om zich heen had geslagen. De verdachte, een 29-jarige man, zit vast. De man wordt donderdagmiddag verhoord. De politie hoopt dan meer te weten te komen over het motief van de man.

Woensdag leidde het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël tot veel afkeurende reacties in Palestina en een deel van de moslimwereld. De PVV noemt het incident in Amsterdam een antisemitische terreuractie. De partij wil van het kabinet weten of de dader, die volgens getuigen het Arabische 'allahu akbar' riep, bekend is bij de inlichtingendiensten en of hij werd gevolgd. De PVV sluit niet uit dat het om islamitische terreur ging. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het voorval afschuwelijk. 'Antisemitisme moet zonder pardon worden aangepakt. Politieke smoesjes voor jodenhaat en geweld zijn onacceptabel', twittert hij.

Meer over