'Man met gouden oor' Don Kirshner overleden

Amsterdam -Muziekuitgever en producer Don Kirshner is maandag aan hartfalen overleden in een ziekenhuis in Florida. Hij werd 76 jaar. Dankzij 'the man with the golden ear' braken talloze popartiesten door.


Kirshner, die ook actief was impresario, manager en tv-presentator, zag al vroeg de kracht van de combinatie van popmuziek en televisie. Nadat hij met zijn muziekuitgeverij Aldon Music artiesten als Bobby Darin, Carole King en Kansas had gelanceerd, werd hij in 1966 benaderd voor de tv-serie over de popgroep The Monkees.


De scripts en de bandleden waren er al, nu nog hits. Kirshner liet ze aandragen door 'zijn' talenten, onder wie Neil Diamond, die The Monkees het klassiek geworden I'm A Believer leverde. In 1968 maakte Kirshner ook de tekenfilmgroep The Archies beroemd (wereldhit: Sugar, Sugar uit 1969).


Vanaf 1973 trad hij zelf op de voorgrond als presentator van Don Kirshner's Rock Concert, tot 1981 230 keer te zien op de de Amerikaanse zender ABC. Het programma zond geen geplaybackte liedjes uit maar echte liveconcerten en introduceerde artiesten als The Eagles, KISS, ABBA, Prince en ook de Nederlanse Golden Earring bij een enorm tv-publiek.


Meer over