NieuwsAanslag Oslo

Man met gekaapte ambulance rijdt in Oslo op voetgangers in

In Oslo zijn dinsdag vijf mensen gewond geraakt, toen een man met een gekaapte ambulance op voetgangers inreed. De man droeg een kogelvrij vest en had naast een geweer ook een uzi-pistoolmitrailleur bij zich. Onduidelijk is welk motief hij had.

De politie arresteert de 32-jarige man.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De man reed volgens de politie opzettelijk in op voetgangers op het trottoir. Daarbij raakte hij verscheidene mensen, onder wie een tweeling van zeven maanden in een kinderwagen. Zij moesten naar het ziekenhuis, maar bleken slechts lichte verwondingen te hebben. Ook een bejaard stel moest naar het ziekenhuis, maar ook hun verwondingen bleken licht.

De 32-jarige dader was eerder met zijn auto over de kop geslagen. Toen een ambulance arriveerde, kaapte hij het voertuig en dat vormde de inleiding tot een wilde achtervolging door de straten van Oslo waarbij de politie verscheidene schoten loste. ‘We wilden deze dolle tocht zo snel mogelijk stoppen’, zei een woordvoerder van de politie achteraf.

De man werd door de politie gearresteerd, nadat een andere ambulance het gekaapte voertuig had klemgereden. In de ambulance bleken een geweer en een uzi-pistoolmitrailleur te liggen. Ook trof de politie een flinke hoeveelheid drugs aan. Een voorbijganger vertelde dat hij de ambulance ternauwernood kon ontwijken, toen die uiteindelijk tegen de muur van een school knalde.

De gearresteerde man is een bekende van de politie. Maar volgens de politie is het nog te vroeg om vast te stellen of hij een terroristisch motief had. 

Meer over