Man met automatisch geweer dringt pizzeria in Washington binnen na nepnieuws

Nepnieuws krijgt steeds meer greep op de werkelijkheid. De Amerikaanse politie pakte zondag een man op die gewapend met een automatisch geweer een pizzeria in een buitenwijk van Washington was binnengedrongen na nepverhalen over kindermisbruik door vooraanstaande Democraten.

Een man drong zondag de pizzeria Comet Ping Pong binnen met een AR-15 automatisch geweer en loste een aantal schoten, waarop het personeel en de gasten naar buiten vluchtten. Beeld null
Een man drong zondag de pizzeria Comet Ping Pong binnen met een AR-15 automatisch geweer en loste een aantal schoten, waarop het personeel en de gasten naar buiten vluchtten.

De 28-jarige Edgar Welch was speciaal uit North Carolina naar Washington gekomen om te kijken of er kinderen in tunnels onder het restaurant werden vastgehouden. Op het internet circuleren al weken samenzweringstheorieën over een netwerk van pedofielen waarbij Hillary Clinton en haar campagneleider John Podesta betrokken zouden zijn. De geruchten werden kort voor de presidentsverkiezingen rond gepompt door Clintonhaters, kennelijk in de hoop dat ze haar kansen op het Witte Huis zouden schaden.

Welch drong zondag de pizzeria Comet Ping Pong binnen met een AR-15 automatisch geweer en loste een aantal schoten, waarop het personeel en de gasten naar buiten vluchtten. Niemand raakte gewond, maar het duurde drie kwartier voor de politie de man wist te overreden zich over te geven. Hij bleek ook nog een pistool bij zich te hebben. In zijn auto trof de politie nog een geweer aan.

'Wat er vandaag is gebeurd laat zien dat je niet zonder gevolgen onware en onverantwoordelijke complottheorieën kunt verspreiden', zei de eigenaar van Comet Ping Pong, James Alefantis, in een verklaring. Hij riep de verspreiders van 'Pizzagate'-verhalen, zoals de kwestie in ultrarechtse kringen inmiddels heet, op onmiddellijk op te houden onwaarheden uit te venten op het internet.

Alefantis en zijn personeel werden al weken bedreigd door anonieme figuren die hen ervan beschuldigden dat ze zich met kindermisbruik zouden bezighouden. De eigenaar van de pizzeria dook op in de mails van Podesta die WikiLeaks vlak voor de verkiezingen publiceerde. Het ging alleen om een bijeenkomst om geld in te zamelen voor Clintons campagne, maar de Pizzagate-propagandisten voegden daar allerlei 'bewijzen' aan toe waaruit zou blijken dat het in werkelijkheid om een netwerk van pedofielen ging. Ook het personeel van naburige restaurants en de bekende boekwinkel Politics and Prose kreeg bedreigingen.

Na het incident draaide de 'Pizzagate'-molen op volle toeren door. Opvallend was dat ook de zoon van Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur van komend president Donald Trump, eraan meedeed. 'Totdat bewezen is dat Pizzagate onwaar is, zal het een verhaal blijven', twitterde hij. 'Links lijkt de e-mails van Podesta en de vele 'toevalligheden' die daarmee samenhingen, te vergeten.' Op het internet werd alweer een nieuwe samenzweringstheorie verspreid: de overval zou in scène zijn gezet om tegenstanders van Clinton zwart te maken en de 'onafhankelijke media' het zwijgen op te leggen. Er was ook meteen een verklaring voor het opnemen van rapper Kanye West in een kliniek: hij zou gestraft worden omdat hij iets zou hebben gezegd over Pizzagate.

Meer over