NieuwsBrand kathedraal Nantes

Man die werd aangehouden in verband met brand in de kathedraal van Nantes, weer vrijgelaten

De Franse politie heeft een 39-jarige man vrijgelaten die ze eerder had aangehouden in verband met de brand in de kathedraal van Nantes. De man werkt als vrijwilliger voor het bisdom. Vrijdagavond, de avond voor de brand, sloot hij de kerk af. Volgens de officier van justitie bevatte de verklaring die hij daarover aan de politie aflegde ‘meerdere tegenstrijdigheden’.

Het lukte de brandweer om met twee grote brandslangen het vuur in de kathedraal onder controle te krijgen. Beeld AFP
Het lukte de brandweer om met twee grote brandslangen het vuur in de kathedraal onder controle te krijgen.Beeld AFP

Zaterdagochtend verwoestte een grote brand het orgel van de gotische kathedraal. Justitie vermoedt dat de brand is aangestoken, onder meer omdat er drie verschillende brandhaarden in de kerk werden aangetroffen. Zaterdagmiddag hield de politie de man aan. Het is nog onbekend of hij daadwerkelijk verdacht wordt. ‘Men moet voorzichtig zijn met de interpretatie van deze aanhouding’, zei de officier van justitie. ‘Iedere uitleg die deze persoon aan de begane feiten verbindt is prematuur en overhaast’.

De aanhouding is volgens de officier ‘een normale procedure’. Bovendien is het niet zeker dat de brand is aangestoken. Justitie sluit een ongeluk niet uit en onderzoekt onder meer of de brand door problemen met de elektriciteit zou kunnen zijn ontstaan.

De aangehouden vrijwilliger, die regelmatig misdienaar was, sloot de kerk vrijdagavond naar verluidt in zijn eentje af. Een andere vrijwilliger van het bisdom omschreef hem in het Franse dagblad Le Figaro als plichtsgetrouw, vriendelijk en stil. Volgens hem kampt de man met gezondheidsproblemen en heeft hij in zijn geboorteland Rwanda ‘veel geleden’. Volgens zijn advocaat heeft hij niets met de brand te maken.

Orgel

Het orgel van de kathedraal ‘lijkt helemaal verwoest’, zei een brandweercommandant zaterdag ter plaatse tegen de Franse pers. Het platform waarop het orgel staat ‘is zeer instabiel en dreigt in te storten’.

Rond kwart voor acht zagen omwonenden donkere rookwolken uit het grote glas-in-loodraam aan de voorkant van de gotische kathedraal komen. Daarop alarmeerden zij de brandweer, die met ongeveer honderd mensen is uitgerukt. Rond tien uur lukte het de brandweer met behulp van twee grote brandslangen het vuur onder controle te krijgen.

De ‘Cathédral Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Nantes’, zoals de kerk voluit heet, is één van Frankrijks bekendste kathedralen. De bouw begon in 1434. Pas 457 jaar later, in 1891, was de kathedraal voltooid. In 1972 woedde er ook al een grote brand in het bouwwerk. Toen ging een deel van de dakconstructie in vlammen op.

null Beeld LUDOVIC STANG via REUTERS
Beeld LUDOVIC STANG via REUTERS

Notre-Dame

Dit maal kwam het niet zo ver. De beelden van de rookwolken die uit de kerk sloegen riepen bij veel Fransen herinneringen op aan de grote brand die in april 2019 het dak en de torenspits van de Notre-Dame in Parijs verwoestte. ‘Na de Notre-Dame staat nu de Kathedraal van Sint Pieter en Sint Paul in het hart van Nantes in vlammen’, tweette president Macron.

Afgezien van het verwoeste orgel lijkt de schade dit keer mee te vallen. ‘We zitten niet in een Notre-Dame-scenario’, zei een regionale brandweerdirecteur. De Franse premier Jean Castex heeft niettemin laten weten vandaag naar Nantes af te reizen, net als de ministers van Binnenlandse Zaken en Cultuur.

LEES OOK

Notre-Dame hersteld zoals ze was: geen zwembad op het dak, wél de karakteristieke torenspits

De Notre-Dame in Parijs zal niet uitgerust worden met moderne architectonische hoogstandjes. De eeuwenoude kathedraal, die vorig jaar zwaar beschadigd raakte bij een enorme brand, zal worden herbouwd zoals ze was voor de vlammenzee toesloeg.

Meer over