nieuwsvino h.

Man die ‘oma Toni’ neerstak moet terug naar Irak

De man die in 2015 in de Amsterdamse wijk de Pijp ‘oma Toni’ neerstak mag Nederland worden uitgezet om gedwongen terug te keren naar zijn geboorteland Irak.

Jurre van den Berg
Oma Toni Beeld
Oma Toni

De rechtbank In Groningen bevestigt hiermee een besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De IND mag verblijfsvergunningen intrekken als statushouders veroordeeld worden voor een (zwaar) misdrijf.

Vino H. (29) werd in 2016 veroordeeld wegens moord. De 96-jarige oma Toni’ Heeremans-De Jong was bekend en geliefd in de Pijp. De aan schizofrenie lijdende H. stak haar vanuit het niets neer. Hij zou daarvoor ‘een opdracht’ hebben gekregen. Zij overleed drie weken later aan de verwondingen.

Omdat H. als psychiatrisch patiënt volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, kreeg hij enkel tbs met dwangverpleging opgelegd. Volgens de IND is hij echter een gevaar voor de samenleving. Daarom trok de instantie zijn verblijfsvergunning in. H. stapte eind januari naar de bestuursrechter omdat hij zijn uitzetting wilde voorkomen.

H. kwam als 9-jarige jongen in 2000 naar Nederland. Zijn vader was in Irak een ambtenaar die kritiek had geuit op het regime van Saddam Hoessein. In Nederland had H. sinds 2007 een tijdelijke verblijfsvergunning. Wanneer de IND hem uitzet, is nog niet bekend.

Wat bezielde de man die oma Toni neerstak? ‘Hij moest iemand steken om wraak te nemen op zijn vader.’

.

Meer over