Nieuws

Man die in Engelse Plymouth vijf mensen doodde omschreef zichzelf als maagd die leed aan depressies

De vermoedelijke schutter die in het Engelse Plymouth donderdagavond vijf mensen doodde, heeft zichzelf omschreven als ‘verslagen door het leven’. Ook refereert hij in een drie weken oude video aan de zogeheten ‘incel’-beweging. Incel staat voor onvrijwillig celibatair. Incels zijn vaker betrokken bij dodelijke schietpartijen, met name in de Verenigde Staten.

Het politieonderzoek naar de toedracht van de schietpartij in Plymouth is nog altijd gaande. Wat er precies is gebeurd of wat  het motief van de schutter is, wordt gaandeweg steeds duidelijker. Beeld Getty Images
Het politieonderzoek naar de toedracht van de schietpartij in Plymouth is nog altijd gaande. Wat er precies is gebeurd of wat het motief van de schutter is, wordt gaandeweg steeds duidelijker.Beeld Getty Images

Volgens de Engelse politie is de schutter de 22-jarige Jake Davison. Hij zou het zesde dodelijke slachtoffer zijn. The Times en The Guardian melden dat Davison verscheidene video’s van zichzelf op YouTube heeft gezet. Daarin omschrijft hij zichzelf onder meer als een maagd die leed aan depressies. Davison zou een wapenvergunning hebben gehad. Of die vergunning ook gold voor het wapen waarmee Davison twee andere mannen en drie vrouwen doodde, is niet bekend.

Wapenmisdrijven zijn in Groot-Brittannië vanwege de strikte regels voor vuurwapenbezit zeldzaam. De laatste massale schietpartij was in 2010. In Cumbria, een gebied in het noordwesten van Engeland, doodde een taxichauffeur toen dertien mensen, waaronder zichzelf.

Driejarig meisje

De korpschef van de lokale politie vertelde dat agenten donderdagavond om 18.11 uur (lokale tijd) meerdere noodoproepen ontvingen. Zes minuten later arriveerden agenten op een adres in de wijk Keyham in Plymouth. De vrouw die daar woonde, had Davison toen al doodgeschoten. De politie onderzoekt nog of Davison en het slachtoffer verwant waren.

Toen Davison het huis verliet, zou hij onmiddellijk een 3-jarig meisje en haar mannelijke familielid hebben gedood. Verderop in de straat doodde hij nog twee mensen. In een park schoot Davison nog een man neer, die ter plaatse overleed. In een nabijgelegen straat maakte hij nog een vrouwelijk slachtoffer, dat later in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweek. De volwassen slachtoffers zijn tussen de 33 en 66 jaar oud.

De Britse minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken stond donderdagavond op Twitter stil bij de schietpartij. ‘Het incident in Plymouth is schokkend en mijn gedachten zijn bij de getroffenen’, schreef ze.

Professor Waffle

In de loop van vrijdag werd duidelijk dat Davison onder de naam Professor Waffle op YouTube filmpjes plaatste, waarin hij verwijst naar moeilijkheden bij het ontmoeten van vrouwen, moeite om gemotiveerd te blijven bij het sporten en afvallen, en werken als steigerbouwer.

In een laatste video, die voor de schietpartij op het account verscheen, vertelt deze Professor Waffle hoe hij ‘werd neergeslagen en verslagen door het leven’. Davison verwijst in de video’s ook kort naar ‘incels’, de online benaming voor mensen die ‘onvrijwillig celibatair’ zijn. Hij zegt dat het ‘mensen zijn die op mij lijken’. Het account is inmiddels verwijderd.

Het onderzoek op de plaats van de schietpartij ging de hele nacht door. Beeld Getty Images
Het onderzoek op de plaats van de schietpartij ging de hele nacht door.Beeld Getty Images
Meer over