Mammoetklassen dreigen door ontslag basisschoolleraren

Door de inkrimping van het aantal leraren worden basisschoolklassen komend schooljaar opnieuw groter. Dat stelt de PO-raad in het Algemeen Dagblad.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Honderden basisscholen moeten juffen en meesters ontslaan vanwege bezuinigingen. Groepen van minimaal 33 leerlingen worden daardoor geen uitzondering meer, terwijl een klas van maximaal 28 kinderen als acceptabel wordt gezien.

Volgens de PO-raad hebben scholen lang geprobeerd te besparen op zaken die het onderwijs niet raakten, maar is de rek daar inmiddels uit. Niet alleen juffen of meesters met een jaarcontract moeten hun biezen pakken, ook muziekleraren en remedial teachers kunnen vertrekken.

'Het ministerie van Onderwijs heeft grote ambities om met ons onderwijs mee te draaien in de top 5 van de wereld - we zitten nu in de top 10 - maar dat gaat nooit lukken als scholen zo drastisch de broekriem moeten aanhalen', aldus Harm van Gerven, woordvoerder van de raad.

Met name de steeds grotere klassen baren zorgen. Veel schoolbesturen zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest om mammoetklassen te voorkomen en toch de financiën rond te krijgen.

Meer over