Mama is jarig

In Mama is jarig staat een volslagen hulpeloze man centraal die, op weg naar zijn jarige moeder, letterlijk en figuurlijk in vele sloten belandt. Toch bereikt hij de veilige thuishaven.

Het theater van Zegveld en kompanen is een cartoonesk spel met projecties, ingenieuze animaties en theatertrucs. Samen met tegenspeler Chris Bolczek, jongleert Zegveld met het befaamde witte laken dat aan een lijn dwars over het toneel wordt bewogen. De meest simpele en opzichtige manier om mensen en materialen op en af te changeren. Zegveld laat de jonge kijkers graag meegenieten door te tonen hoe illusies worden gemaakt en weer worden afgebroken.

De nostalgie van vervlogen tijden is ruimschoots aanwezig in deze roadshow. Een sukkelige meneer (Chris Bolczek) wil op verjaarsvisite bij zijn moeder. Tijdens de vele omzwervingen en bijna-rampen vervalt hij in dagdromen over hoe het vroeger thuis was.

Onder de `toen was geluk nog heel gewoon`-atmosfeer rommelt echter steeds de dreigende ontregeling. Tegenover de dromerigheid van Bolczek plaatst Zegveld, die alle andere rollen speelt, de hem goed toe te vertrouwen grimmige, bazige en opportunistische agenten, autoverkopers en chirurgen.

Zo`n beetje halverwege de voorstelling wil Zegveld de boel afblazen. De hoofdpersoon is met zijn auto tegen een boom gereden. Met z`n allen kijken naar iemand die dood is - dat doet de kijker maar bij de televisie of z`n spelcomputer. Zegveld breekt daarmee door het tot dan toe vrij gesloten spel heen om commentaar te leveren op de sensatiezucht van zijn publiek. Sensatie en dood staan immers lijnrecht tegenover dat wat schuilgaat achter het onvermogen van de hoofdpersoon; dat tedere verlangen naar huis, naar de moederlijke geborgenheid. Gelukkig overleeft de man het ongeluk en bereikt hij toch zijn einddoel.

Ook de voorstelling komt er schokkend en wel, hoewel de balans tussen inhoud en vorm soms wankelt wanneer de enthousiaste bedenker Zegveld het wint van de verteller Zegveld.

Mama is jarig! – Peter Zegveld – vanaf 5 jaar.

www.peterzegveld.nl

Tournee t/m 11 april. Zie ook www.frontaal.com .

Meer over