‘Malta trad terecht op tegen illegalen’

Maltese militairen zijn begin dit jaar terecht met geweld opgetreden tegen illegaal op het eiland verblijvende immigranten die trachtten uit te breken uit een kazerne in het zuidelijke stadje Safi....

Dat staat in een onderzoeksrapport van de regering dat maandagavond werd gepubliceerd.

Op 13 januari togen honderd immigranten naar het voetbalveld bij de kazerne terwijl ze spandoeken droegen met de tekst: ‘Vrijheid – wij zijn geen criminelen’. Er ontstonden schermutselingen toen militairen de immigranten terug de kazerne in wilden drijven.

Daarbij raakten 27 immigranten – de meesten waren afkomstig uit Sudan, Congo en Somalië – en drie militairen gewond. Volgens sommige berichten had een aantal immigranten provisorische wapens als stokken, messen en schroevendraaiers en flessenhalzen bij zich.

Het onderzoeksrapport, dat is opgesteld door oud-rechter Franco Depasquale, concludeert dat de militairen strikt genomen juist hebben gehandeld. Het protest was geweldloos noch legaal. De immigranten bevonden zich op een plek waar ze niet mochten zijn.

Niettemin heeft zeker één soldaat zich schuldig gemaakt aan buitensporig geweld door in te slaan op een actievoerder die al door andere militairen tegen de grond was gewerkt. Daarbij raakte deze ernstig gewond. Het rapport beveelt aan dat het leger deze zaak opnieuw onderzoekt.

Malta heeft het moeilijk met asielzoekers die vanuit Noord-Afrika op het eiland terechtkomen. Minister van Binnenlandse Zaken Tonio Borg is van mening dat het eiland te klein is om een stroom immigranten op te vangen. Daarin wordt hij gesteund door een overgrote meerderheid van de bevolking.

Het afgelopen jaar hebben zich herhaaldelijk racistische incidenten voorgedaan, waarbij voornamelijk Noord-Afrikanen werden aangevallen.

Meer over