Nieuwsmigranten

Malta laat schip met honderden migranten toe na deal met zeven landen, waaronder Nederland

Malta heeft er woensdag mee ingestemd dat het schip Lifeline, met honderden migranten aan boord, zal aanmeren in een Maltese haven. Dit maakte premier Joseph Mucat bekend. Erkende migranten uit Malta zullen door zeven andere landen worden opgenomen, waaronder Nederland.

Redactie
Migranten aan boord van het schip Lifeline, bij Malta. Beeld AFP
Migranten aan boord van het schip Lifeline, bij Malta.Beeld AFP

Den Haag heeft ermee ingestemd om maximaal twintig migranten op te vangen, aldus een bron bij het ministerie van Justitie.

De andere landen die de migranten opvangen zijn Frankrijk, Italië, Luxemburg, Portugal, Ierland en België. De Lifeline, die toebehoort aan de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline, ligt al dagen vlakbij Malta met circa 230 opgepikte migranten aan boord.

Muscat zei dat hij de afgelopen dagen onder andere met premier Rutte had overlegd over het opnemen van de migranten. Hoeveel van hen naar Nederland zullen worden overgebracht, is nog niet bekend.

De afgelopen dagen werd koortsachtig overleg gevoerd tussen onder andere Frankrijk, Italië en Malta over het schip. Malta wilde dat de migranten zouden worden opgenomen door diverse Europese landen. Vier landen verklaarden zich dinsdag hiertoe bereid. Maar pas woensdag werd een definitief akkoord bereikt.

Duitsland was ook een van de landen die genoemd werden om migranten uit Malta op te vangen. De Duitse steden Kiel en Berlijn verklaarden zich dinsdag bereid om opvarenden op te vangen. Burgemeester Michael Müller zei tegen Tageszeitung dat de coalitie in Berlijn ‘bereid is mensen te helpen die op zoek zijn naar bescherming en zekerheid’.

Ook de Italiaanse premier Conte zei dat Rome bereid was om migranten op te vangen. Eerder weigerde Italië het schip toe te laten. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini daagde Parijs maandag nog uit om ook een steentje bij te dragen aan de opvang van migranten die Europa proberen binnen te komen. Frankrijk heeft de afgelopen weken de nieuwe harde lijn van Italië jegens migranten volop bekritiseerd. ‘Er is een schip in Maltese wateren dat wacht om verwelkomd te worden’, zei Salvini. En: ‘Het zou een mooi gebaar zijn als dit schip zou worden toegelaten tot de haven van Marseille.’

De onlangs aangetreden regering in Rome is bezig met een campagne tegen hulporganisaties die migranten in de Middellandse Zee oppikken en naar Italiaanse havens brengen. Salvini beschuldigt de hulporganisaties ervan als taxi te fungeren voor mensensmokkelaars die vooral in Libië opereren. Eerder deze maand moest een schip met aan boord meer dan zeshonderd migranten, de Aquarius, uitwijken naar Spanje, nadat Italië en Malta het niet hadden toegelaten.

Het Deense vrachtschip Alexander Maersk dobbert voor de kust van Sicilië. Beeld AP
Het Deense vrachtschip Alexander Maersk dobbert voor de kust van Sicilië.Beeld AP

Genegeerde instructies

Volgens Rome negeerde Mission Lifeline vorige week instructies van de Libische en Italiaanse kustwacht en pikte het de migranten op in de territoriale wateren van Libië. De hulporganisatie ontkent dit en beweert dat de reddingspoging plaatsvond in internationale wateren.

Het is onduidelijk of Salvini ook zo hard wil optreden tegen vrachtschepen die migranten oppikken. Een aanwijzing dat Rome minder streng zal zijn tegen dit soort schepen, kwam dinsdag toen een burgemeester op Sicilië bekendmaakte dat hij toestemming had gekregen om het schip Alexander Maersk toe te laten.

Dit containerschip, met aan boord 110 migranten, dobberde al dagen in internationale wateren bij de havenstad Pozzallo. De bemanning pikte de migranten op nadat ze in schepen van mensensmokkelaars Libië hadden verlaten.

Burgemeester Robberto Ammatuna van Pozzallo wilde het vrachtschip toelaten, maar tot maandag kreeg hij geen toestemming van Rome. ‘De nachtmerrie is voorbij voor deze 110 migranten’, zei Ammatuna nadat Salvini’s ministerie ermee had ingestemd dat het schip kon aanmeren in de haven van Pozzallo. Dinsdagochtend kwam de migranten aan land. Ammatuna: ‘Zij kunnen nu worden verwelkomd en op de best mogelijke manier worden geholpen.’

Geteisterd

Italië heeft sinds 2014 zo’n 650 duizend migranten en vluchtelingen toegelaten. Salvini bezocht maandag Libië, waar hij opnieuw de harde lijn van Rome onderstreepte. Tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Tripoli benadrukte hij dat zijn regering alles zal doen om de migrantenstroom richting Europa in te dammen. Salvini riep op tot het opzetten van asielcentra in de buurlanden van Libië, waar asielaanvragen in behandeling moeten worden genomen. Volgens Salvini moeten de VN en de EU gezamenlijk deze centra opzetten.

De minister zegde Libië ook steun toe bij het beveiligen van de grenzen en de territoriale wateren. Het land wordt geteisterd door interne strijd sinds de val en de dood van de Libische leider Moammar Kadhafi. Mensensmokkelaars maken sindsdien gebruik van de chaos om migranten te smokkelen, vooral richting Italië. ‘De handel in clandestiene migratie moet geblokkeerd worden’, aldus Salvini.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nederland maximaal 20 vluchtelingen opneemt van het reddingsschip Lifeline. Dat is onjuist. Nederland neemt maximaal 20 erkende vluchtelingen over van Malta om het land te ontlasten, zodat het bereid is de 224 migranten van de Lifeline op te nemen

Algerije stuurt 13 duizend migranten dodelijke Sahara in

Haar doodgeboren baby moest ze in de woestijn begraven. ‘Overal lagen dode mensen… anderen verdwaalden omdat ze de weg niet wisten. Het was ieder voor zich.’ De Liberiaanse Janet Kamara is een van de duizenden die de uitzetting door Algerije over de grens van Niger overleefde. Honderden hebben de tocht door de zinderende hitte van de Sahara niet overleefd.

Afrikaanse migranten zijn de afgelopen maanden met honderden tegelijk door Algerije het land uitgezet. Ze werden met bussen en vrachtwagens op 15 kilometer van de Nigerese grenspost Assamaka midden in het zand achtergelaten en de richting van Niger uit gewezen. In sommige gevallen schoten de grensbewakers op de migranten om ze te dwingen te gaan lopen, zo vertelden ooggetuigen aan persbureau AP. De migranten lieten beelden op hun telefoons zien waarop te zien is hoe mensen met tientallen tegelijk door de uitgestrekte woestijn dwalen, sommigen bezweken voor hun ogen door het gebrek aan water in de brandende hitte.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die Algerije herhaaldelijk heeft aangesproken op deze onmenselijke praktijk, zijn in de afgelopen veertien maanden ongeveer 13 duizend migranten op deze manier de grens over gezet. Algerije behoort niet tot de Noord-Afrikaanse landen die door de Europese Unie worden betaald om migranten te weren, maar heeft er zelf genoeg van. Het aantal illegale migranten is sterk toegenomen sinds buurland Libië in chaos is vervallen. Afrikanen zoeken nu dus werk in Algerije of proberen via dat land Europa te bereiken.

‘Ze kwamen met duizenden’, vertelde Alhoussan Abdouwal die door IOM in Assamaka is gestationeerd om de organisatie te waarschuwen als er migranten uit Algerije aankomen. IOM brengt de migranten in veiligheid in de eerste steden na de Sahara Arlit en Agadez. Van daaruit worden migranten geholpen terug te keren naar hun land van herkomst.

Lees ook dit verhaal uit oktober 2017: Nu de EU de grens in Niger en Libië helpt bewaken, kiezen smokkelaars steeds gevaarlijkere routes door de woestijn richting Europa.

Meer over