Malou van Hintum: 'boerka verbieden? Dan ook baard verbieden'

Wat de boerka is voor de vrouw, is de baard voor de man: een vorm van gezichtsbedekking. Het gaat niet aan de een te beboeten en de ander te tolereren, vindt Malou van Hintum.

OPINIE - Malou van Hintum
Brad Pitt met baard. Beeld ap
Brad Pitt met baard.Beeld ap

Zo, we zijn er weer, bij de discussie over de boerka. Het kabinet wil een verbod, de PVV eist dat elke boerkadraagster wordt beboet, de politie heeft daar geen zin in, en de Raad van State vindt dat vrouwen zelf moeten weten wat ze aantrekken.

Natuurlijk heeft de Raad gelijk. Je moet er toch niet aan denken dat het kabinet onder aanvoering van Geert Wilders onze kapsel- en kledingcodes gaat bepalen.

Bungelende ballen
In Nederland mag je wankelend je weg gaan op levensgevaarlijke torenhoge naaldhakken en rondparaderen in blaasontstekingopwekkende kuttenkijkrokjes. Meisjes showen hun navel, jongens laten hun spijkerbroek zakken tot onder hun bungelende ballen en billen.

Ik vind het allemaal drie keer niks, maar ik zal het recht om er zo bij te mogen lopen te allen tijde verdedigen. Want de overheid gaat daar niet over. Waarom zou ze dan wel over de boerka gaan?

Textiel
De boerka is een kunstmatige manier om het gezicht te bedekken. De natuurlijke weg om dat te doen, namelijk met behulp van een baard, is maar voor een enkele vrouw weggelegd. En dus zijn vrouwen die hun gezicht willen verbergen, aangewezen op textiel.
Mannen hebben het wat dat betreft veel gemakkelijker. Mannen laten desgewenst een baard groeien.

Sommige mannen hebben daarbij een groter natuurlijk voordeel dan andere en slagen erin een volle baard te kweken, met haargroei tot ver over hun wangen. Een Reinout Oerlemans-baard, zal ik maar zeggen.

Anderen prefereren een geitensik, een kabouterbaard of kin-gordijn; een ringbaard of 'pratende kut', een streepje oftewel 'beflapje', of doen hun trimmende best op een elke-dag-woest-aantrekkelijk driedaagse stoppelbaard.

En enkele mannen komen niet verder dan een verzameling vlassige haartjes. Zulke mannen raad ik aan óók een doekje voor te binden, of hun verlies te nemen en het mes te hanteren.

Sinterklaas
Een baard, in welke uitvoering dan ook, is niets anders dan een vorm van gezichtsbedekking. Daar hoef je geen Sinterklaas voor te zijn om dat te laten zien, al demonstreren de honderden uitvoeringen van de goedheiligman wel heel goed hoe effectief een royale baard-met-snor bijdraagt aan iemands onherkenbaarheid.

Daarom zeg ik: de baard is de boerka van de man. Het gaat niet aan vrouwen te verbaliseren omdat zij hun natuurlijke nadeel, een zeer gebrekkige of afwezige baardgroei, compenseren met een lap. Wie de boerka wil beboeten, slingert ook de baard op de bon.

Malou van Hintum is politicologe en columnist van vk.nl.

Meer over