Malieveld is voor boze Bosniërs niet goed genoeg

Op dat grote Malieveld een beetje tegen de lucht demonstreren! Daar zijn de in Nederland wonende Bosniërs niet voor naar Den Haag gekomen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De organisatie van de bijeenkomst, het Comité Voormalig Joegoslavië, heeft maandag aan het einde van de middag de greep op de demonstratie al verloren nog voordat die goed is begonnen.

Een kleine donkere man in een blauw regenjack weet de kwaadheid van de Bosniërs goed te bespelen. Hij komt zelf niet uit het voormalige Joegoslavië en hoort ook niet bij het organiserend comité, maar hij is het die een aantal heethoofden opjut om geen genoegen te nemen met een statische demonstratie op het Malieveld. Wie hij is of waar hij vandaan komt, wil hij niet zeggen. Maar hij krijgt wel gedaan dat ze allemaal, mannen, vrouwen, moeders en kinderen plompverloren de stad in lopen.

De Haagse politie heeft dan inmiddels besloten niet in te grijpen, tenzij het tot echte ongeregeldheden komt. En zo moeten de agenten toezien hoe bij elke straathoek aan de kop van de stoet druk, en soms ook zeer heftig, wordt gediscussieerd over de te volgen richting. Sommige demonstranten willen naar het Vredespaleis, anderen naar het parlement. Aan omstanders wordt de weg gevraagd. Ten slotte lopen ze richting Binnenhof.

En ook daar weer grote verwarring. Iemand probeert de voormalige burgemeester van Srebrenica, J. Hasic, zijn voor het Malieveld geprepareerde toespraak te laten voorlezen bij de voordeur van de Tweede Kamer. Dat is om enige rust in de tent te brengen. Maar de stem van de oude man komt niet uit boven het geschreeuw van enkele woedende landgenoten die 'Bosnia, Bosnia' en 'Karadzic, moordenaar' roepen. Laat staan dat Hasic de muziek kan overstemmen van het Coloured Festival, dat net op het Haagse Plein is begonnen.

Zo gaat letterlijk en figuurlijk aan de Nederlanders voorbij dat Hasic kwaad is, kwaad op de Nederlanders en op de VN. 'Waarom mocht er geen derde keer gebombardeerd worden toen de Bosnische Serviërs Srebrenica aanvielen? Waren de Nederlandse gijzelaars belangrijker dan de ruim veertigduizend Bosniërs?'

Als de betogers na ruim een uur ronddolen door de stad toch weer op het Malieveld terechtkomen, is het de beurt aan de sprekers. Maar ook hier weer chaos. Veel demonstranten willen niet luisteren, maar zelf het woord voeren, en ze klimmen gewoon het podium op om de microfoon te grijpen. Maar eindelijk kan dan toch E. du Marchie van Voorthuysen zeggen wat het Comité Voormalig Joegoslavië wil: de NAVO moet de Bosniërs tanks leveren, Servische stellingen bombarderen en de luchtmacht in de regio op 'Golfoorlogniveau' brengen. Hij krijgt applaus.

Deze eisen zijn ook meteen de reden waarom IKV-secretaris Mient-Jan Faber niet is ingegaan op de uitnodiging van het comité om als spreker op te treden. 'Wat het Comité doet, is toch eigenlijk Karadzic de oorlog verklaren. Dat wil het IKV niet. Wij zitten veel meer op de lijn van de Fransen, het effectief beschermen van de safe areas.'

PvdA-europarlementariër L. van Bladel is wel voorstander van harder ingrijpen en daarom ook gastspreker op het Malieveld. Ze herinnert aan Nicaragua, Zuid-Afrika en voormalig Perzië, waarvoor de Nederlanders wel in touw kwamen, terwijl ze het nu af laten weten. Faber van het IKV kent zijn pappenheimers beter. Op de vraag of het IKV gaat demonstreren om steun te betuigen voor de Franse aanpak, zegt hij nee. Het is tenslotte zomer. Dan krijg je de mensen niet op de been.

Meer over