Column

Malia de miljonairsdochter en clown Bassie aan de wiet

Malia Obama zet jetsettend de goede werken voort en clown Bassie heeft weer iets om over te lachen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Après-skiparty

Trevor Noah, de alsmaar grappiger presentator van het op een golf van enorme trumpiaanse inspiratie varende satireprogramma The Daily Show, merkte het op. Hij liet twee foto's zien: eentje van Trump, getroebleerd en moe, en eentje van Obama met ontblote torso en brede lach waterskiënd op een tropisch eiland. De rollen waren omgedraaid, zei Noah: de een was nu de vermoeide president, de ander de onbezorgde rijke gast.

Het is ze allebei ontzettend gegund.

Het grappige is dat met deze omdraaiing ook Malia Obama, Obama's oudste dochter, ineens veel meer een miljonairsdochter lijkt dan een presidentsdochter. Deze week verschenen er foto's van haar tijdens een skireis in het chique Aspen met een vriendengroep bestaande uit beroemde miljonairskinderen, waarbij er tweehonderd flessen Veuve Clicquot-champagne loos werden rondgespoten in de sneeuw.

Normaal gesproken hebben we een hekel aan miljonairskinderen die champagne rondspuiten in de sneeuw - we kennen ze niet, maar we hebben er een theoretische hekel aan - maar als Malia Obama van de partij is, denk je: geniet er maar van, meid. Geniet van een ordinaire après-skiparty nu de wereld niet meer in de gaten houdt of je je wel politiek correct gedraagt. Je hoeft niet meer naar de presidentiële moestuin en het presidentiële Paasfeest. Je kunt uit je dak in de sneeuw.

Ineens een miljonairsdochter Beeld AFP
Ineens een miljonairsdochterBeeld AFP

Bovendien: Malia bleef in de skihut tijdens het champagnespuiten. En een passagier die met haar in het vliegtuig terug zat, twitterde: 'Malia Obama herinnerde me er zojuist aan dat ik mijn tas in het vliegtuig had laten liggen. DANK, OBAMA.'

Zo zet ze de goede werken toch voort, al jetsettend.

Spassie

En de prijs voor Kop van de Week gaat zoals zo ongeveer altijd naar telegraaf.nl voor de kop 'Bassie krabbelt op dankzij wietolie'.

'Er was de afgelopen jaren weinig te lachen voor Clown Bassie', begon het videootje op telegraaf.nl, waarbij er gebeld werd met Bassie zelf, in datzelfde segment 'de 88-jarige lolbroek' genoemd. Hij was lange tijd ziek, kon zeven maanden niet lopen, maar herstelt nu. Wel maakt hij spastische bewegingen omdat hij zo lang niet bewogen heeft, aldus hijzelf. 'Ik ben geen Bassie meer maar Spassie.' Cue lachband.

Toch nog aan de wiet? Beeld ANP Kippa
Toch nog aan de wiet?Beeld ANP Kippa

Ook het medicijngebruik werd gedetailleerd doorgenomen: hij zat nu op één morfinetablet en één à twee aspirientjes per dag, waarin Bassie een opgaande lijn zag. Ook hield hij een vlammend betoog over 'wietolie zonder dat je er high van wordt'. Een fantastisch middel, vond Bassie. 'Zo ben ik op latere leeftijd toch nog aan de wiet geraakt.'

Hij is van plan om in juni weer op te treden, en in juli komt er een tentoonstelling met Bassie & Adriaan-parafernalia (we denken aan vishengels, gehoorapparaten, caravans, ballonnen in primaire kleuren en Robin). En zo kunnen we de tijd waarin De Telegraaf 'Clown Bassie tekent euthanasiepapieren' kopte, weer achter ons laten.

Meer over