Mali ontslaat defensieminister na inname dorp door jihadisten

De Malinese minister van Defensie Tiéman Hubert Coulibaly is ontslagen nadat een dorp in het centrum van het land werd ingenomen door jihadisten. Dat heeft een woordvoerder van het Malinese ministerie van Defensie gemeld. Coulibaly wordt vervangen door Abdoulaye Idrissa Maïga, eerder minister van binnenlands bestuur.

Redactie
Archieffoto van Tieman Hubert Coulibaly (links) met zijn Franse collega Laurent Fabius. Beeld photo_news
Archieffoto van Tieman Hubert Coulibaly (links) met zijn Franse collega Laurent Fabius.Beeld photo_news

Een hooggeplaatste bron binnen het ministerie van Defensie vertelde aan persbureau AFP dat het ontslag volgde op 'de meest recente golven van onzekerheid in het midden van Mali'. Daarmee wordt niet alleen de tijdelijke inname van het dorp Boni bedoeld, maar ook de aanval op een legerbasis in juli, waarbij meerdere soldaten om het leven kwamen.

Het Malinese leger herwon vrijdag de controle in het dorp Boni, in de regio Mopti, nadat het een dag eerder was ingenomen door jihadisten. Zij stichtten onder meer brand in het huis van de burgemester van het dorp.

Mali wordt regelmatig getroffen door jihadistische aanvallen, ondanks het vredesakkoord dat in 2015 werd afgesloten door de regering, de gewapende groepen die de regering steunen en de voormalige Toeareg-rebellen die de regering hadden bestreden in het noorden van het land.

De noodtoestand in het land zou in juli aflopen, maar werd door de regering tot maart 2017 verlengd. De VN is sinds 2013 actief in Mali. Bij de missie zijn ook Nederlandse militairen betrokken.

Al-Qaida
De regio Mopti kwam in 2012 handen van de jihadisten van al-Qaida, die vanaf januari 2013 door een internationale militaire operatie werden verjaagd. Toch zijn volledige zones in het land nog steeds in handen van de jihadisten. De jihadisten waren lange tijd voornamelijk actief in het noorden van het land, maar hebben zich sinds 2015 ook verspreid naar het centrum en het zuiden van het land.

Meer over