Mali maakt zich op voor de strijd

De confrontatie tussen islamitische rebellengroepen in Mali en het regeringsleger lijkt een kwestie van tijd. Beide betrekken hun stellingen.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - In Mali dreigen islamistische rebellengroepen de strijd aan te gaan met het regeringsleger. De afgelopen dagen zijn beide partijen elkaar steeds dichter genaderd. Tegelijkertijd zijn voor donderdag vredesonderhandelingen gepland tussen de Malinese regering en enkele opstandige groepen.

Volgens de Malinese minister van Defensie, Yamoussa Camara, hebben 'jihadistische elementen' zich verzameld op diverse punten van de officieuze demarcatielijn. Sinds april vorig jaar hebben radicale islamitische groepen het Noorden van Mali, en daarmee ongeveer tweederde van het West-Afrikaanse land, in bezit.

Begin deze week zou het regeringsleger 'waarschuwingsschoten' hebben gelost op zo'n 30 kilometer buiten Mopti. Die plaats is de meest vooruitgeschoven post in het Zuiden die het leger in handen heeft. Niet ver ervandaan is een voor beide partijen strategisch belangrijke luchthaven.

Dat vliegveld zou kunnen dienen als aanvoerplaats voor militairen die ingezet gaan worden om het Noorden van Mali weer onder controle van de autoriteiten in de Zuidelijke hoofdstad Bamako te krijgen. Daarbij gaat het niet alleen om Malinese militairen, maar ook om troepen van de West-Afrikaanse samenwerkingsorganisatie Ecowas.

Eind vorig jaar stemde de VN Veiligheidsraad in met een door Ecowas te leiden interventiemacht van ruim drieduizend militairen. Ook zouden landen van de Europese Unie, waaronder mogelijk Nederland, opleidingen gaan geven aan Malinese soldaten. De interventiemacht voor het Noorden zal echter naar verwachting pas in september volledig operationeel zijn.

In Bamako, nemen waarnemers aan, wil men zo lang niet wachten. Dat geldt voor leden van de huidige overgangsregering, maar zeker ook voor de krijgsmacht, die onder leiding staat van Amadou Sanago, de man die eind maart 2012 in Bamako een staatsgreep pleegde. De afgelopen tijd is de krijgsmacht druk bezig geweest met het rekruteren van nieuwe manschappen.

Volgens Ag Ghaly, de leider van de islamistische groep Ansar al-Dine in Noord-Mali, zijn ook 'op grote schaal' huurlingen uit nabijgelegen landen als Liberia, Sierra Leone en Ivoorkust geronseld. Ghaly, die eerder terugkwam op zijn belofte een vreedzame oplossing voor het conflict te zoeken, meent dat zijn beweging 'geen andere optie rest' dan het voeren van oorlog.

Of het op korte termijn werkelijk tot grootschalige gevechten zal komen, is nog de vraag. Volgens kenners is de Malinese krijgsmacht, die een jaar geleden in Noord-Mali nederlaag op nederlaag leed, nog niet voldoende op sterkte gebracht. De rebellengroepen in het Noorden zouden momenteel meer belang hebben bij het consolideren van hun posities dan bij nieuwe strijd.

De afgelopen maanden, zo hebben bewoners in Noord-Mali gemeld, hebben de rebellen veel nieuwe wapens binnengesmokkeld en in de woestijn ter verdediging bunkers aangelegd. De strijd tegen de islamistische groepen, waarbij ook buitenlandse jihadi's zich hebben aangesloten, zal voor reguliere troepen, zoals die van een interventiemacht, uiterst moeilijk worden. Ook als zij daarbij westerse steun krijgen.

Mali hoog op lijst christenvervolgingen

Sinds het noorden van Mali in handen is gekomen van extremistische moslims worden christenen daar vervolgd. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. Voor het eerst staat Mali hoog op de lijst van landen waar christenen in de knel komen. Volgens directeur Tjaling Schotanus van Open Doors konden gelovigen in Mali tot vorig jaar hun geloof vrij belijden, maar is de situatie in het Noorden van het land nu vergelijkbaar met die in Saoedi-Arabië. In dat uiterst conservatieve islamitische land kunnen christenen alleen in het geheim uiting geven aan hun geloof. Ook in andere Afrikaanse landen is de vervolging van christenen toegenomen, stelt Open Doors. In onder meer Kenia, Oeganda en Niger is de positie van christenen het afgelopen jaar verslechterd. In die landen nam het islamitische extremisme toe.

undefined

Meer over