Maleisië in debat over polygamie-medaille

In het islamitische Maleisië is het debat over de polygamie (veelwijverij) opgelaaid nu een parlementslid in de deelstaat Johor heeft geopperd een medaille toe te kennen aan echtgenotes die hun man toestemming geven er een tweede vrouw bij te nemen....

AFP

Het islamitische familierecht is in Maleisie een zaak van de afzonderlijke deelstaten. Algemeen geldt echter de regel dat een man de schriftelijke toestemming van zijn echtgenote(s) nodig heeft voor een nieuw huwelijk. Bovendien moet de man aantonen dat hij genoeg geld heeft om zijn echtgenotes op een gelijk niveau te onderhouden.

De noordelijke deelstaat Perlis wil de vereiste toestemming van de echtgenote schrappen, dit om te voorkomen dat er nog meer trouwlustige echtgenoten naar Thailand vertrekken, waar de regels soepeler zijn. Het parlementslid uit Johor deed een duit in het zakje met zijn voorstel echtgenotes die in de wens van hun man bewilligen, te belonen met een medaille. Volgens hem kan veelwijverij een oplossing bieden voor sociale problemen, zoals dat van de ongehuwde moeders.

Maar het ziet er niet naar uit dat de Maleisische vrouwen zich vol trots zo'n medaille zullen laten opspelden. De meeste vrouwenorganisaties vinden polygamie volkomen uit de tijd. 'De koran heeft dat toegestaan onder bepaalde omstandigheden en in een bepaalde context', zegt Ivy Josiah van de Vrouwenhulporganisatie. En Ruzana Udin van Zusters in de Islam vindt het een belachelijk idee 'dat polygamie sociale problemen zou kunnen oplossen, terwijl het tegendeel het geval is'.

Haar opvatting dat de polygamie moet worden afgeschaft wordt tot op zekere hoogte gesteund door de geestelijk leider van de islamitische oppositiepartij PAS, Nik Aziz Nik Mat. Hij vindt dat mannen die 'al het zoete uit hun vrouw persen' om haar dan te verstoten een kastijding met de zweep verdienen. Maar hij vindt ook dat een man zich meer dan één vrouw mag kiezen als dat uit 'nobele' overwegingen geschiedt.

Maar dat onderscheid wil Ivy Josiah niet maken. 'Ik heb nog nooit een telefoontje gehad van een vrouw die zei dat ze zo blij was dat haar man weer ging trouwen', zegt ze.

Meer over