Malediven: Klimaattoppen zijn idioot, zinloos en eindeloos

De eilandengroep de Malediven heeft alle hoop verloren dat klimaatconferenties een oplossing gaan leveren voor het probleem van de stijgende zeespiegel, die volgens wetenschappers een gevolg is van de opwarming van de aarde. De onderhandelingsrondes zijn 'idioot, zinloos en eindeloos', zo stelde president Mohamed Nasheed van Malediven in een interview met het Franse dagblad Le Monde, dat vandaag werd gepubliceerd.

ANP
De Malediven. © Thinkstock Beeld
De Malediven. © Thinkstock

Elk jaar worden meerdere kleinere en grotere klimaattoppen georganiseerd. Diplomaten en activisten vliegen daarvoor steevast naar luxe conferentieoorden, verspreid over de hele wereld, en dragen zo bij aan het broeikaseffect.

De Malediven bestaan uit ongeveer 1200 koraaleilanden in de Indische Oceaan. De republiek dreigt net als enkele andere laaggelegen landen veel grondgebied te verliezen aan het oprukkende water.

Nasheed wil dat er een eind komt aan het in zijn ogen ineffectieve vergadercirus, en dat er snel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de zeespiegel nog verder stijgt.

President Nasheed van de Malediven en zijn kabinet, voor een kabinetsvergadering onder water, om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Beeld EPA
President Nasheed van de Malediven en zijn kabinet, voor een kabinetsvergadering onder water, om aandacht te vragen voor klimaatverandering.Beeld EPA
Meer over