Malediven bouwt ecologisch golfterrein op drijvend eiland

De Malediven krijgen er binnenkort een ecologisch golfterrein bij. De ontwikkeling zal volgens de architecten het ecosysteem van het gevoelige gebied niet aantasten. Ze willen het terrein aanleggen op een drijvend eiland.

Redactie
Foto ThinkStock Beeld
Foto ThinkStock

De architecten van het nieuwe golfterrein werken voor het Nederlandse bedrijf Dutch Docklands. 'We hebben de president verteld dat we zijn volk van klimaatvluchtelingen kunnen omtoveren tot klimaatinnovators', zegt Paul van de Camp aan CNN. 'En we kunnen dat op een manier doen die zelf ook milieuvriendelijk is. Het wordt een groene ontwikkeling in een beschermd stukje zeegebied.'

Het hele project kost ongeveer 350 miljoen euro. Het golfterrein krijgt 27 holes op drie eilandjes die met elkaar verbonden zijn. De eilanden krijgen ook villa's en een conservatiecentrum. Om het ecosysteem van de Malediven niet te schaden, zullen de eilanden elders gebouwd worden, waarschijnlijk in het Midden-Oosten of in India. Als de eilanden op de juiste plaats liggen, zal het gras gezaaid en zullen de bomen geplant worden.

Zonne-energie
De faciliteiten zullen functioneren op basis van zonne-energie. Dat moet ook, want de president van de Malediven pleit dat zijn land tegen 2020 CO2-neutraal moet zijn door voor 100 procent op duurzame energie beroep te doen. President Nasheed kreeg al veel lof voor de manier waarop hij de klimaatverandering onder de aandacht brengt.

Bijeenkomst onder water
Al jaren is de president van de Malediven, Mohamed Nasheed bezig om aandacht te trekken voor klimaatverandering. Zo organiseerde hij zelfs een bijeenkomst van zijn kabinet onder water om de wereld te tonen dat zijn land onder de zeespiegel dreigt te verdwijnen. Het zeeniveau hoeft volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) van de VN maar met zestig centimeter stijgen om de 1.192 laag gelegen eilandjes van de Malediven te overspoelen.

Meer over