Malawi gaat anti-homowetten herzien

De regering van Malawi zal homoseksuele inwoners niet arresteren of vervolgen om hun geaardheid. Ook worden de wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen herzien. Dat heeft de Malawese minister van Justitie bekendgemaakt nadat het Openbaar Ministerie van het land de aanklacht tegen een homostel heeft laten vallen.

Archiefbeeld: de jaarlijkse Gay Pride in Johannesburg in Zuid-Afrika in 2012Beeld epa

Eerder deze maand werden twee mannen op verdenking van homoseksuele handelingen door de lokale buurtwacht aangehouden en overgedragen aan de politie. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch werd het huis van de twee door leden van de buurtwacht binnengedrongen en geplunderd. Eenmaal overgedragen aan de politie moesten de mannen een HIV-test ondergaan en werden ze aangeklaagd voor sodomie.

Het was de eerste dergelijke arrestatie sinds 2009, toen een homokoppel werd aangehouden en veroordeeld tot 14 jaar cel in een proces dat toentertijd veel media-aandacht trok. Een jaar later verleende wijlen president Bingu wa Mutharika het stel gratie. Sinds zijn opvolger Joyce Banda haar steun toezegde aan het decriminaliseren van homoseksuele relaties zijn er geen homo's meer vervolgd in het land.

Onder de huidige president Peter Mutharika heeft de minister van Justitie Samuel Tembenu opnieuw bevestigd dat het land de koloniale anti-homowetten, die ingaan tegen de in de grondwet vastgelegde mensenrechten, niet zal handhaven.

'De volgende stap is dat de regering discriminerende wetten helemaal schrapt', aldus Gift Trapence, directeur van de Malawese mensenrechtenorganisatie Centre for the Development of the People (CEDEP). 'Ook de wetten die vrijwillige seks tussen volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen.'

Protesten in Kaapstad in Zuid-Afrika naar aanleiding van de veroordeling van een homostel in Malawi in 2010Beeld epa
Meer over